Fotopasti budou v Hronově hlídat pořádek kolem popelnic

17. listopad 2017 10:35

Řadu měst a obcí trápí rozsypané odpadky kolem popelnic. V Hronově na Náchodsku už je situace tak neúnosná, že chce radnice hříšníky odhalovat s pomocí fotopastí. Téma pro našeho reportéra Václava Plecháčka.

Město Hronov modernizovalo část svých kontejnerových stání. Současně navýšilo jejich počet, novinkou jsou podzemní nádoby na tříděný odpad. Kolem některých popelnic se ale nedaří udržovat pořádek. Radnice chce situaci vyřešit pomocí fotoapastí.

„To bývá, že je to zarovnané až do půlky stání. Jsou tady kola, kočárky, železo, prostě co sem lidí oloží," ukazuje vedoucí Technických služeb města Hronov Zdeněk Balcar nepořádek u jednoho z kontejnerových stání.

Kolem popelnic na plasty, sklo a papír se povalují pytle s dalšími odpadky. Místo připomíná skládku. „Dřív to taky tak bylo. Ale řekl bych, že teď je to taková bezohlednost některých občanů, že si říkají, že to prostě chci tady odložit a po nás potopa," doplňuje Zdeněk Blacar.

02403410.jpeg

Prostor kolem kontejnerových stání pravidelně uklízí svozová firma, to ale nestačí. O pořádek se tak musí starat i pracovníci technických služeb. „Jezdíme s miltikárou na ta kontejnérová stání, kde je to kritické a uklízíme to," dodává Zdeněk Balcar.

Radnice přitom nedávno zhruba dva a půl milionu korun za modernizaci kontejnerových stání a jejich rozšíření. Město tak má například své první podzemní kontejnery - jsou čtyři, do každého se vejde pět kubíků odpadu. U nich je prý zatím pořádek.

„Myslím, že se osvědčují velice dobře. Máme u plastů a u papírů svoz jednou za 14 dní. U skla jednou za tři týdny," říká vedoucí odboru majetek hronovského městského úřadu Lenka Vítková.

Nepořádek u kontejnerů

S nepořádkem na jiných místech začalo město bojovat pomocí fotopastí.

„Město má některé fotopasti, které jsou určeny prioritně na sledování takových nešvarů. A mobilně se přesunují, podle potřeby," dodává Lenka Vítková.

Radnice současně plánuje navýšení počtu nádob ve vybraných lokalitách. Jedná se i o tom, že by svozová firma jezdila častěji než doposud.

Spustit audio

Související