Divadelníci v Hronově se nebojí na jevišti experimentovat. A tak se pustili do hororu Masky!

16. květen 2018 10:05

Premiéra nové hry Masky se v hronovském Jiráskově divadle konala v úterý večer. Představení připravil na míru začínajícím herečkám z hronovské základní školy režisér Rostislav Hejcman. Dívky z osmé třídy za ním přišly s prosbou, že by si chtěly zahrát divadlo. A protože to myslely vážně a byly vytrvalé, přesvědčily ho a začalo hledání vhodného kusu. Nebylo jednoduché najít hru, kde by bylo sedm ženských rolí a chvíli to trvalo, ale podařilo se. 

Divadelní hra hronovských ochotníků Masky vychází z povídky Maska červené smrti, jenž je jednou z mnoha zajímavých hororových povídek amerického spisovatele Edgara Allana Poea.

Čtěte takéDS Hronov - MASKY

Režisér Rostislav Hejcman vytvořil tvůrčí tým se zkušenými kolegy ze souboru Ditou Polákovou a Michalem Kopsem, přepracovali původní scénář herečky, lektorky a zakladatelky divadelního studia pro děti a mládež „Dětský talent" Eriky Deutsch a tak vznikl divadelní příběh o egu, strachu, hlouposti a zbabělosti a také snad i o naději, snech a lásce.

Role napsali nadšeným začínajícím herečkám přímo na tělo a dvou mužských rolí, které hra vyžaduje, se s chutí ujali o trochu starší a zkušenější kolegové z hronovského souboru.

Tvůrčí tým Masek-Dita Poláková, Rostislav Hejcman, Michal Kops

Režisér s mladými herci na zkouškách pracoval tak, aby navzdory svému útlému věku pochopili podstatu ztvárněných postav, jejichž negativní vlastnosti nám dospělým bohužel nejsou cizí.

Scéna, hudba, hra světel a další jednoduché, ale působivé scénické prostředky pomohly navodit tajemné hororové prostředí, ve kterém je možné vše.

Na poslední zkoušce se byla podívat Romana Pacáková. A jen vstoupila do zákulisí, dýchla na ni přiměřeně vzrušená atmosféra, jak to před premiérou bývá.

Na začátku tohoto odvážného projektu byl tedy zájem několika děvčat z osmé třídy vyzkoušet si divadlo. Jak se na prknech, která znamenají svět, začínající herci po několika měsících pilné práce zorientovali, mohli diváci posoudit na včerejší premiéře hry hronovského divadelního souboru Masky v tamním Jiráskově divadle.

A už ve čtvrtek 17. května je čeká v 9:00 hodin další zkouška ohněm - představení v náchodském divadle na Celostátním festivalu studentského divadla a tvořivosti Náchodská Prima sezóna.

Divadelní hra hronovských ochotníků Masky
autoři: Milan Baják , jou
Spustit audio

Související