Stará roubená škola v Polici nad Metují získá původní vzhled. Nátěr oken a dveří už nebude hnědý

6. červenec 2019 10:00

Roubená škola z 18. století v Polici nad Metují už nebude mít tmavě hnědá okna a dveře. Dostanou totiž nový nátěr. Podle zástupce ředitele Jana Tůmy byly tyto prvky původně barevně odlišné. To zaujalo reportérku Janu Házovou a tak se do takzvané Dřevěnky vypravila.

Stojíme před starou školou, Dřevěnkou. Díváme se na stavbu z 18. století.
„Ano, je z roku 1785. Je to unikátní stavba, protože se zachovala bez nějakých větších zásahů. Ovšem teď ji jistý zásah čeká. Bude jí ale ku prospěchu. Prošla různými barevnými úpravami. Byla bílená, to tady bylo obvyklé. Ale nátěry oken a rámů dveří byly provedeny v hnědé barvě. Ovšem při průzkumu, který jsme dělali s pracovníkem národního památkového ústavu, jsme zjistili, že tyto části měly původně úplně jinou barvu, jiný nátěr."

Jakou barvu okna a dveře získají?

Jedna vstupenka platná do tří muzeí. To je novinka, kterou nabízí Police nad Metují

Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují

Turisté v Polici nad Metují mohou nově využít jednotnou vstupenku, která je opravňuje ke vstupu do tří míst na území města. Jde o Muzeum papírových modelů, starou roubenou školu z 18. století a Muzeum Města Police nad Metují. Jde o novinku letošní sezony, díky které mají návštěvníci ušetřit.  

A Jan Tůma hned doplňuje: „Nahoře byly dva byty pro učitele. A žilo se tady až do roku 1983. Zůstala tady zachována původní výmalba. Jde o takovou zelenkavou, světle zelenou barvu. A opravdu to není neobvyklá barva. Když se podíváme na historické stavby v klášterech, tak tam tuto barvu najdeme. Byla typická. Trošku asi změní vzezření budovy, ale bude to původní."

Obnova původních nátěrů se týká pouze vnitřku budovy, nebo i venkovního vzhledu?
„Šlo pravděpodobně i o venkovní nátěry. Protože tady byly ještě před pár lety staré sundané dveře, které vedly na zadní dvorek, a ty byly také natřeny zeleně. Takže zelenou barvou byly ony okenní rámy natřeny."

Roubená škola z 18. století v Polici nad Metují už nebude mít hnědá okna a dveře. Dostanou nový nátěr

„Tedy mělo by se to změnit, samozřejmě po konzultaci s památkovým ústavem a městem Police nad Metují. Aby se budově vrátila její původní historická hodnota. Protože přetření hnědou barvou historickou hodnotu trochu snížilo. Je to takové chalupářské," usmívá se Jan Tůma.

Pokud půjde vše podle plánu, měly by být Dřevěnka v Polici nad Metují v nových barvách do začátku příští turistické sezóny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související