V Muzeu Náchodska je spousta práce i za zavřenými dveřmi. Chystají výstavy a pečují o exponáty

31. březen 2020 09:58

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru jsou uzavřená všechna muzea. Zákaz vstupu platí pro návštěvníky, ale například v Muzeu Náchodska pracovníci volno nemají. Chystají plánované výstavy a starají se také o exponáty. Vydejte se s námi do zákulisí instituce, která má pobočky v několika městech na Náchodsku.

Kam nás vede ředitel Muzea Náchodska Sixtus Bolom-Kotari?
„Zkusíme se podívat, co se právě děje v naší konzervátorské dílně. Míříme za naší správkyní a současně konzervátorkou Marcelou Meisnerovou."

Čtěte také

Marcela Meisnerová nás přivítala v bílém plášti.
„Je to můj běžný pracovní oděv, protože v současné době dělám s bílou látkou, tak jednak abych já se neumazala od prachu, ale aby se ani ona látka neušpinila a zůstala čistá."

A hned ještě doplňuje.
„Pracuji na obalovém materiálu pro panenky, které jsou vidět všude okolo. Nejdříve je všechny očistím a zrestauruji. A potom je budeme balit do nových obalů, aby mohly být uklizeny do depozitářů. Ucelil se tak jeden celý fond panenek."

V Muzeu Náchodska pracuji na obalovém materiálu pro historické panenky

Jdeme se podívat na další pracoviště

Přestože je Muzeum Náchodska uzavřeno pro veřejnost, tak se tu připravuje nová výstava. Ptáme se zástupce ředitele Jana Tůmy, co nového se chystá.

Čtěte také

„Nová velká výstava by se měla konat od 23. května. Pokud by nastala nějaké neobvyklá situace, tak se pokusíme termín posunout. Ale v každém případě chceme, aby se uskutečnila. Tato výstava je reakcí na výročí 400 let od průjezdu "Zimního krále" Fridricha Falckého přes Náchod. Tohle výročí bychom chtěli oslavit. A připomenout lidem, že před 400 lety u nás probíhala třicetiletá válka, která se Náchoda poměrně zásadním způsobem dotkla."

Jsme v kanceláři, kde jsou také k dispozici počítače.
„Potřebujeme tyto moderní prostředky, protože velké množství exponátů bychom si rádi vypůjčili z okolních muzeí. Tedy nyní jsme ve fázi vyjednávání o výpůjčních smlouvách a za jakých podmínek dostaneme předměty k zapůjčení. Takže to je takový základ. Výstava potom bude složena z exponátů více muzeí."

Muzeum Náchodska
patří mezi nejstarší česká muzea. Sídlí ve dvou budovách na hlavním náměstí v Náchodě a vedle nich má k dispozici moderně vybavenou výstavní síň.

Muzeum Náchodska má pobočky v několika městech, například v Jiráskově domku v Hronově teď řemeslníci dodělávají novou elektroinstalaci. Ve Staré škole v Polici nad Metují se chystají vymalovat vnitřní prostory a expozice v polickém klášteře bude přestavěna do nové podoby.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související