Muzeum Náchodska připravuje na letošní rok několik stavebních změn a mnoho kulturních akcí

12. leden 2020 10:38

Velikonoční trhy na nádvoří benediktýnského kláštera v Polici nad Metují a příprava interaktivních prvků pro novou expozici na Dobrošově - to jsou hlavní letošní plány Muzea Náchodska. A nás zajímaly podrobnosti. Reportérka Jana Házová se na ně zašla zeptat ředitele Sixta Boloma Kotariho. 

Čtěte také

Ředitel Muzea Náchodska Sixtus Bolom Kotari začal líčit plány aktuálním děním v pevnosti Dobrošov.
„To je takový náš úhelný kámen pro letošní rok a vlastně i pro rok 2021, kdy plánujeme znovuotevření objektu. Zde sice letos nebude až tolik zajímavého pro návštěvníky, protože pevnost bude celý rok uzavřena, ale pro nás to bude znamenat poměrně náročný úkol připravit nové expozice."

A hned upřesňuje, co konkrétně se v pevnosti Dobrošov chystá.
„Připravujeme odbornou část, která doplní takovou hravou složku, která je součástí projektu revitalizace. Ten spočívá především v tom, že návštěvník bude mít možnost si skutečně osahat ve 3D různé exponáty a možnosti. A ona odborná složka se týká, podle našich aktuálních představ, opevňování. Půjde o historii pevností, budou tam představeny jednotlivé modely s komentáři a samozřejmě příběh samotného Dobrošova."

Muzeum Náchodska - výstavní šíň

Muzeum Náchodska ale není jen pevnost Dobrošov. To je také například klášterní expozice v Polici nad Metují nebo staré dřevěná škola. Pochopitelně také na náměstí v Náchodě Broučkův dům a samotná výstavní síň.
„Můžeme se symbolicky kouknout také do Jiráskova rodného domku v Hronově. Tam teď probíhá živá aktivita, týkající se přebudovávání elektroinstalace. Snažíme se do domku vrátit starou atmosféru Jiráskových luceren. Aby osvětlení vytvořilo náladu, která bude příjemná nejen pro standardní turisty, ale také pro velmi oblíbené akce v posledních měsících, což jsou Velikonoce a Vánoce v Jiráskově rodném domku, kde spolupracujeme s místními tvůrci."

Čtěte také

„A s tím také souvisí záležitost v Polici nad Metují, protože bychom tuto aktivitu velice rádi rozšířili i do naší polické pobočky, konkrétně do tamního kláštera, na jeho nádvoří."

To byly tedy takové spíše stavební plány. Co další ho čeká Muzeum Náchodska po kulturní stránce? Je připravována nějaká stěžejní akce?

„Naší vlajkovou lodí bude výroční, taková dvojvýstava v Náchodě. Jak v Broučkově domě, tak ve výstavní síni. Ta se bude týkat Třicetileté války," dodává Sixtus Bolom Kotari.

Muzeum Náchodska
patří mezi nejstarší česká muzea. Sídlí ve dvou budovách na hlavním náměstí v Náchodě a vedle nich má k dispozici moderně vybavenou výstavní síň.

V zimním období se chystají ještě další akce. Například v Broučkově domě na náchodském náměstí a ve výstavní síni malování interiéru. Proto by se případní návštěvníci měli předem objednat.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související