Jiráskův rodný domek v Hronově se rozsvítí. Řemeslníci pokládají celou novou elektroinstalaci

3. leden 2020 10:00

Jiráskův rodný domek v Hronově na Náchodsku bude mít novou elektroinstalaci. Ta původní byla z padesátých let minulého století a už nevyhovovala současným požadavkům. Správkyně domku Drahomíra Večeřová pozvala reportérku Janu Házovou mezi řemeslníky. 

V domku Aloise Jiráska v Hronově to teď vypadá jako na stavbě.

Čtěte také

„Přesně tak. Opravujeme elektrické rozvody v celém domku. Jsou již opravdu hodně staré," vysvětluje Drahomíra Večeřová.

Abyste měli představu, jak to tady vypadá. Hned ve vstupní chodbě je v zemi jáma a když se podíváme do hlavní sednice, tak nábytek je vystěhovaný doprostřed místnosti a přikrytý plachtami. Podobně to pravděpodobně vypadá i v dalších místnostech.
„Vůbec nevíme z kterého roku ta elektroinstalace je. Poslední rekonstrukce byla provedena v 50. letech 20. století, kdy se v domku vyměňovaly trámy. Ale jestli se měnily také elektrické rozvody, nevíme."

Jiráskův rodný domek v Hronově na Náchodsku bude mít novou elektroinstalaci

„Elektřina už byla opravdu ve velmi špatném stavu, bylo tu jen několik zásuvek. Museli jsme vždy natáhnout prodlužovací kabel, pokud jsme chtěli domek víc osvítit. Topení bylo akumulačními kamny a ty už nevyhovovaly předpisům. Chtěli jsme novou instalací předejít tomu, aby se nestala nějaká katastrofa, že by to tady shořelo."

Jdeme se podívat za elektrikáři

V čem bude spočívat změna oproti staré elektroinstalace?
„Mění se kompletně úplně celá elektroinstalace. Elektroměr, rozvaděč, podružný rozvaděč. Všechny kabely k jednotlivým světlům, zásuvkám i k akumulačním kamnům se budou tahat nové," vysvětluje Dušan Nespěchal.

Čtěte také

Jaké to je pracovat v domku, který podléhá památkové péči? Jedná se o památkový objekt a historickou stavbu. Je tedy práce v něčem jiná než v novostavbě?
„Určitě. Je to historický objekt a musíme si dávat víc pozor na bourací a montážní práce, abychom nezpůsobili nějaké škody."

Stojíme na chodbě, kde je jedna řádka kachliček vybourána. Jsou tu i vyrovnaná prkna z podlahy.

„Tady jsme například právě v historické části místnosti a nemůžeme jít s elektřinou do stěny, do toho roubení. Tak ji musíme vést podlahou. A půdou se musí jít ke světlům. Zásuvky budou v podlahách a světla půjdou přes půdu," dodává Dušan Nespěchal.

Nová elektroinstalace v rodném domku Aloise Jiráska v Hronově bude hotová do začátku příští turistické sezóny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související