Hronov chystá obnovu budovy Jiráskova divadla. Už výběr projektanta ale přinesl kritiku architektů

24. červen 2019 09:08

Na radnici v Hronově leží od pátku otevřený dopis. Několik architektů a vysokoškolských učitelů v něm kritizuje vedení města kvůli připravované přestavbě budovy Jiráskova divadla za zhruba čtyřicet milionů korun. Obávají se neodborných kroků, které by podle nich mohly kulturní památku nenávratně poškodit. Radnice kritiku odmítá.

Otevřený dopis - Jiráskovo divadlo v Hronově (1 strana)

„Já mám největší obavy z toho, aby ta rekonstrukce nepoškodila historický ráz objektu. Aby oprava proběhla kvalifikovaně, kvalitně a podle dobrého zadání a dobrého projektu," říká jeden ze signatářů otevřené výzvy, architekt Aleš Krtička.

K obavám ho prý vede způsob výběru projektanta.
„Který byl proveden na základě velmi nekvalifikovaného a nekvalitního zadání."

Kritici v otevřeném dopise upozorňují například na nestandardně krátký čas od vyhlášení veřejné soutěže po podpis smlouvy o dílo. Podle nich není možné zakázku kvalitně zpracovat.

„Během rekordně krátké doby vznikl výběr dodavatele projektové dokumentace na základě, skoro bych řekl, nahodile sestaveného zadání," vysvětluje svůj postoj další architekt David Chmelař.

Otevřený dopis - Jiráskovo divadlo v Hronově (2 strana)

Ten je v Hronově členem stavební komise. Ta se prý neměla šanci k připravované obnově divadla jakkoli vyjádřit.
„Není to absolutně standartní. Za těch 16 let co jsem ve stavební komisi, tak se nikdy nestalo, že by se akce dělala takto ad hoc."

Starosta Hronova Petr Koleta z Hnutí ANO v pátek odmítl otevřený dopis komentovat. Prý si ho musí prostudovat. Na text ale i přes původní slib nereagoval ani během víkendu.

Podle místostarostky Věry Bartošové z Rozvoje města všechno probíhá standardním způsobem.
„Oslovili jsme tři firmy. V podstatě na základě doporučení zpracovatele žádosti o dotaci. A vybrali jsme ji tak, jak byly stanoveny podmínky."

Jiráskovo muzeum v Hronově začalo letošní turistickou sezonu doslova v novém kabátě

Jiráskovo muzeum v Hronově začalo letošní turistickou sezonu v novém kabátě

Ještě před několika dny se v Jiráskově muzeu pohybovali řemeslníci. Po mnoha letech totiž přestavovali expozice v celém horním patře. Podle správkyně Drahomíry Večeřové chce vedení muzea tímto krokem přilákat nové návštěvníky. Jak to teď v muzeu vypadá zajímalo reportérku Janu Házovou.

Vedení města prý ústně oslovilo i oba výše zmiňované architekty, ti ale podle Věry Bartošové nereagovali.

Místostarostka současně připouští, že času na vypracování projektové dokumentace mnoho není. Rozhodovaly ale podmínky dotace.
„Je to otázka toho, že máme jedinečnou šanci získat peníze tak, abychom Jiráskovo divadlo opravili. To je jediný motiv a důvod, proč na to tak spěcháme."

K připravovaným změnám v Jiráskově divadle se musí vyjadřovat i Národní památkový ústav. Ten zatím žádné pochybení neshledal.

Spustit audio

Související