Jiráskovo muzeum v Hronově začalo letošní turistickou sezonu doslova v novém kabátě

12. červen 2019 08:44

Ještě před několika dny se v Jiráskově muzeu pohybovali řemeslníci. Po mnoha letech totiž přestavovali expozice v celém horním patře. Podle správkyně Drahomíry Večeřové chce vedení muzea tímto krokem přilákat nové návštěvníky. Jak to teď v muzeu vypadá zajímalo reportérku Janu Házovou.

Stoupáme po schodech do nejvyššího patra Jiráskova divadla, kde sídlí stejnojmenné muzeum. A to je celé v novém. Změny jsou tu na první pohled viditelné.

Jiráskovo muzeum v Hronově začalo letošní turistickou sezonu v novém kabátě

„Máme tady novou expozici věnovanou Hronovu, máme nově historii železnice, historii hronovských hasičů. Jsou tady nové hasičské uniformy z období první republiky, dokonce i dámská. Máme také uniformu pro železničáře. A je tu expozice k zimním sportům na Hronovsku, které byly velice rozšířené," usmívá se Drahomíra Večeřová.

Jiráskův rodný domek v Hronově svítí novým bílým vápnem. A těší se na první návštěvníky

Na rodném domku Aloise Jiráska v Hronově bylo letos na jaře víc práce než v jiných letech

Na rodném domku Aloise Jiráska v Hronově bylo letos na jaře víc práce než v jiných letech. Stavba například podle správkyně Drahomíry Večeřové  dostala nový nátěr za 60 tisíc korun. Co dalšího bylo potřeba udělat do chvíle, než do historické stavby vstoupí první letošní návštěvník, zajímalo reportérku Janu Házovou.

Na druhé straně sálu byly dříve vitríny s ošacením. To odešlo na vyčištění. A teď se tu nachází přednáškový sál se spoustou židlí. A vepředu je vidět i loutkové divadlo.

„Máme tady loutky a oponu. Vypadá to jako divadlo, ale není to jeviště. Jde o expozici loutek, které nám věnovala operní pěvkyně Jarmila Hassan Abdel Wahab z Hořiček."

Muzeum je tedy v provozu. Už je vše kompletní? Takto zůstane po celou sezónu?

Jiráskovo muzeum v Hronově začalo letošní turistickou sezonu v novém kabátě

„Ještě ne, máme sice nově vyčištěnou podlahu, ale do budoucna bychom chtěli koberec. Přidáme do expozic ještě popisky, i když ty zase nejsou tak úplně zapotřebí, protože prohlídka muzea probíhá s průvodcem. A ten vše ochotně rád vysvětlí a zodpoví dotazy," usmívá se Drahomíra Večeřová.

V Jiráskově muzeu v Hronově už začala hlavní turistická sezóna. Je tu tedy otevřeno denně, kromě pondělí.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související