Muzeum Náchodska chce přiblížit své sbírky netradičním způsobem a připravuje unikátní komix

12. únor 2021 10:16

Muzeum Náchodska chce svým příznivcům netradičním způsobem přiblížit sbírky. Reaguje tak na současnou epidemiologickou situaci, která nedovoluje návštěvníkům vstupovat do expozic. Pracovníci muzea proto připravují unikátní komix. Ten má lidem ukázat exponáty ve všech muzejních pobočkách v regionu.

Čtěte také

„Vždycky je zajímavé, když máte zmrazit nějaký stav v čase v té knize," říká ředitel Muzea Náchodska Sixtus Bolom Kotari, který právě představuje v prostorách Jiráskova muzea v Hronově zdejší expozice.

Co tady vlastně vzniká?
„Tato schůzka je od toho, abychom kolegům představili naše pobočky. Protože ty budou součástí, alespoň doufám, v takové zábavné, kreslené, odlehčené formě knihy, která představí jak muzeum obecně, tak naše Muzeum Náchodska."

Proč kniha vzniká?
„V době koronaviru jsou pochybnosti o tom, jaký je smysl, náplň kulturních institucí. A tohle má být odpověď. Představíme jednotlivé profese i pobočky, jejich náplň a samozřejmě jejich směřování di budoucnosti."

Ilustrátorka Kateřina Šichanová bude mít knihu na starosti. Z čeho bude čerpat? Stojíme uprostřed expozice, kolem nás jsou výstavní vitríny. Co z toho vznikne?

Muzeum Náchodska
patří mezi nejstarší česká muzea. Sídlí ve dvou budovách na hlavním náměstí v Náchodě a vedle nich má k dispozici moderně vybavenou výstavní síň.

„Součástí knihy bude představení jednotlivých poboček a tohle je jedna z nich, v Hronově. A budou tam ilustrace, jak expozice vypadá. Tady je to trošku složitější, protože se expozice teprve chystá, probíhá renovace. Na tom se budeme teprve domlouvat."

O tom bude možná více vědět Drahomíra Večeřová, správkyně zdejšího muzea a poboček v Polici nad Metují a v Hronově. Jak je to s onou novou expozicí?

Čtěte také

„Chceme tady muzeum uzpůsobit divadelnictví, ale čekáme, jak se vyjádří město. Jestli tady proběhne celková rekonstrukce, jestli to nebude uzavřeno na nějakou dobu. Tedy čekáme na vyjádření, abychom věděli, jak pokračovat dál."

Muzeum Náchodska má poboček samozřejmě mnohem víc. Všechny se promítnou do připravované knihy?
„Samozřejmě, žádná nebude chybět. Kromě toho, že tam budou stávající pobočky, tak poprvé také představíme pobočku novou. Tou bude tady v Hronově stará papírna," dodává Sixtus Bolom Kotari.

Kniha, která nechá návštěvníky nahlédnout do zatím uzavřených expozic Muzea Náchodska by měla být hotová do začátku prázdnin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související