Na zahradě jednoho z rodinných domů v Malém Poříčí na Náchodsku pobíhají místo psů klokani

13. leden 2021

Hop a Hopinka. Právě tak se jmenují dva klokani, které můžete vidět na zahradě rodinného domku v jedné z okrajových částí Náchoda. Konkrétně jde o klokany rudokrké, poddruh Bennettův. Dorůstá do výšky asi sedmdesát centimetrů, délka jeho těla i s ocasem je až metr osmdesát. Podle majitele jde o nenáročná zvířata, která v létě nahrazují sekačku. 

Na okrajové části Náchoda vstupujeme spolu s Vratislavem Holubem na pozemek jeho zahrady. Vítá nás tady páv, slepice a také dva klokani.
„Je to samec a samice. Samička je taková divočejší, ale sameček by nás mohl pustit i přijít blíž."

Čtěte také

A Vratislav Holub ukazuje také zázemí párku klokanů.
„Mají tady takovou maringotku, kam se mohou v případě velkých mrazů schovat. Ale protože se jedná o klokany rudokrké, poddruh Bennettův, tak jsou na drsné klimatické podmínky zvyklí. Žádné problémy jim nedělá sníh ani mráz. Boudu využívají jen, když je nějaký silný vítr, jinak jsou běžně venku."

Klokani žijí ve výběhu společně se slepicemi.
„Takže bouda slouží současně i jako kurník. Slepičky si vylezou nahoru a klokani bydlí pod nimi. Tam se chodí ohřívat, když je nepříznivé počasí. Klokani se snesou se všemi zvířaty. Mohou se chovat dohromady i spolu s koňmi nebo ovcemi."

Klokani v zahradě rodinného domku v jedné z okrajových částí Náchoda

Co se týče krmiva, tak Vratislav Holub vysvětlil, že nejsou nijak vybíraví.
„Klokan, to je něco jako králík, tak bych to přirovnal. Dáváme jim vločky na přilepšenou a jinak mrkev nebo jablka. Ovšem pokud chováte klokany, tak si musíte dávat pozor na stromky. Protože jim moc chutná jejich kůra. Jsou jako sekačka na trávu a oproti ovcím ještě mnohem šetrnější. Klokan trávu nevyžere až ke kořínku, ale pěkně si ji okusuje od vršku. Trávník je potom mnohem lepší."

Klokani v zahradě rodinného domku v jedné z okrajových částí Náchoda

Ovšem na zavolání, jako jiní domácí mazlíčci, klokani nepřiběhnou.

„Nám to nijak nevadí. Pozorujeme je jen zpovzdálí a úplně nám to stačí. Ale slyšel jsem, že někdo chová klokana i doma v paneláku. Pokud ho máte od malička, tak se dá vychovat podobně jako pes. Přiběhne na zavolání a můžete si ho pohladit. Ale my to tak nemáme," říká Vratislav Holub, majitel dvou klokanů, které má na zahradě v okrajové části Náchoda.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.