O úžasné mládě dikobraza pečují na farmě Wenet na Broumovsku. A čekají narození velblouděte

29. březen 2020 10:29

Farma Wenet na Broumovsku se může pochlubit úspěšným chovem vzácných zvířat. Na sklonku roku se například tamnímu dikobrazímu párečku narodilo mládě. Nás zajímalo, jak se mu teď na jaře daří a také jsme byli zvědaví na další mláďata, která mají v nejbližších týdnech přijít na svět.

Se spolumajitelem farmy Martinem Weberem jdeme nakouknout do zákulisí. Nabral plné hrsti mrkve a vede nás ke svému letošnímu největšímu chovatelskému úspěchu.

„Je to tak. Dikobraz obecný má letos mládě. Ono tedy není úplně letošní, narodilo se přesně na Štědrý den loňského roku. U dikobrazů je zajímavé, že se mláďata rodí zcela čilá, vidí a běhají. Když se narodí, tak jsou jejich ostny měkké. Teprve po zhruba dvou hodinách po narození ztvrdnou."

Jak moc nebezpečné jsou ostny dikobrazů?

Protože, když se podíváme na ty krasavce, tak jejich ostny dosahují možná nějakých 30 centimetrů.

Čtěte také

„Jejich ostny jsou hodně tvrdé. Ony dlouhé ostny na zádech jsou tedy poněkud měkčí, ty tolik neublíží. Ale nejzákeřnější jsou ostny na ocase, kterými dikobrazi útočí nebo se jimi brání. Nepřítele uhodí oním ocasem. A ty ostny se jim klidně podaří zabodnout i do dřevěné desky."

Zastavili jsme se u těchto zajímavých mláďat. Ale jistě teď na jaře očekávají nějaké další přírůstky.

„Hlavní sezóna mláďat teprve přijde. Teď jsou jen narozeny zakrslé kozičky. Ale jinak očekáváme mláďata od lam, od velblouda, měli by být malí oslíci. Takže ten hlavní boom teprve bude."

Farma Wenet
je obklopena malebnou krajinou Broumovska, která skýtá mnohé vyžití v každém ročním období, od romantických procházek po okolí, po celodenní výlety do skal, zdejších lesů, návštěvy památek, ale i oddech a relax u zvířátek na farmě.

Jdeme se podívat na velbloudici, která by měla mít brzy také mládě. A přiběhlo také stádo lam.
„Tady jsou vidět ještě loňská mláďata. A velbloudi už také přicházejí. Tohle je samice Princezna, která je u nás odmalička. A tady je nový samec, kterého máme půjčeného ze zoologické zahrady ve Zlíně."

Farma Wenet na Broumovsku se může pochlubit úspěšným chovem vzácných zvířat

Velbloudí mládě by se mělo na farmě Wenet na Broumovsku narodit letos v červnu. Lamy přivedou své potomky na svět během května a června.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související