Farmě Wenet se narodila tři lemuří mláďata, která vykročila do života s trochu zamotaným příběhem

3. květen 2020

Mláďaty vzácných lemurů se může pochlubit farma Wenet na Broumovsku. Narodila se celkem tři, jejich příchod na svět byl ale trochu dramatický. I proto o nich můžeme mluvit až s několikaměsíčním odstupem.

Škoda, že jsme s sebou nevzali kameru, protože právě Martin Weber, spolumajitel farmy Wenet, krmí maličkého lemura banánem. A chutná mu!
„Banány jsou jejich nejoblíbenější pochoutka. A ještě také hroznové víno."

Čtěte také

Vidíme samičku a na ní doslova „přilepená" tři maličká mláďátka.
„Ano, jsou jim necelé dva měsíce. V tomto krásném jarním počasí už začínají chodit i do venkovního výběhu. Ovšem neustále se drží maminky."

Příběh jejich narození byl ale trošku zvláštní, komplikovaný a neobvyklý.

„Obě maminky jsou sestry. A jedné samičce se narodilo napřed jedno mládě a za dva dny druhé samičce potom dvojčata. Vše bylo v pořádku, každá se starala o své potomstvo. Po dvou či třech dnech jsme ráno přišli a zjistili jsme, že jedno mládě je pryč. Nakonec jsme zjistili, že ta druhá samice ho své sestře sebrala a stará se o všechna tři mláďata."

Farma Wenet na Broumovsku se může pochlubit mláďaty vzácných lemurů

Jak na to reagovala maminka, která přišla o své mládě?

Čtěte také

„Ze začátku to bylo docela dost divoké. Protože ten den, kdy se to stalo, tak bylo vidět po ubikaci spoustu chlupů. Samice, která mládě sebrala, tak na svoji sestru útočila. A trvalo to skoro měsíc, než se situace zklidnila. Dnes už spolu obě samice opět komunikují. O mláďata se tedy stará pouze jedna, ale ta druhá pečuje o kožíšky všem potomkům i své sestře."

Lemuři jsou maličcí, na farmě ještě před nějakým časem nechtěli vůbec hovořit o tom, že tady jsou. Je jejich chov náročný a problematický?
„Není to úplně jednoduché. Spíš jsme nevěděli, jak to celé dopadne. Jestli jedna samice bude schopná uživit všechna tři mláďata," dodává Martin Weber.

Farma Wenet
je obklopena malebnou krajinou Broumovska, která skýtá mnohé vyžití v každém ročním období, od romantických procházek po okolí, po celodenní výlety do skal, zdejších lesů, návštěvy památek, ale i oddech a relax u zvířátek na farmě.

Na farmě jsou k vidění celkem tři dospělí lemuři a tři malá mláďata. Ta zde zůstanou až do podzimu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka