Zoopark Stěžery na Královéhradecku letos obohatil své výběhy o další zástupce zvířecí říše. Jaké?

27. srpen 2019 11:08

V Zooparku Stěžery nedaleko Hradce Králové pečují ošetřovatelé o několik desítek zvířat. Jsou mezi nimi i ta méně obvyklá - například klokan, velbloud, puma nebo opice. V letošním roce v zooparku, který se rozkládá přibližně na ploše tří hektarů, přibyla nová zvířata. Pro podrobnosti se vypravila reportérka Jana Házová.

S Lucií Ježkovou, jednou z majitelek zooparku se procházíme vnitřní částí areálu. Na pravé straně se houpe opice, na levé straně jsou vidět kozy a oslíci. Zoopark se neustále rozšiřuje.

V Zooparku Stěžery nedaleko Hradce Králové pečují ošetřovatelé o několik desítek zvířat

„Každý rok pracujeme, vymýšlíme novinky a doplňujeme spoustu zvířat. Naším nejnovějším přírůstkem je sameček gibona lar, kterému jsme vystavěli obrovskou voliéru. Má tam spoustu lan a prolézaček. Takže návštěvníci ho mohou vidět, jak se houpe a předvádí různé akrobatické kousky," usmívá se Lucie Ježková.

Jaké další novinky zoopark nabízí?

„Tady je vidět kapybara, to je největší hlodavec na světě. Ochočená tedy zatím není, ona se spíše drží zpátky, nicméně s ošetřovatelem komunikuje vcelku dobře."

Čtěte také

V zooparku rozdávají pečivo dětem a probíhá kontrolované krmení zvířat.

„Jsme tady s dětmi na táboře. A teď ráno tady obcházíme zvířátka a dáváme jim krmení. Mají pečivo, ale samozřejmě raději mají nějaké ovoce a zeleninu, podle toho kdo co může jíst. Tak to i dětem vysvětlujeme. Aby věděly pro příště, kdyby přijely na návštěvu, čím mohou zvířata krmit a čím ne," říká Petra Vaňková, vedoucí příměstského tábora, který probíhal šest týdnů.

„Staráme se o zvířátka, krmíme králíky, a čistíme uvnitř zvířatům jejich obydlí," říká desetiletá Martina Vaňková, účastnice tábora.

ZOOPARK STĚŽERY je obecně prospěšná společnost založená k chovu exotických zvířat. Přispívá k podpoře a k zachování živočišných druhů.

A právě pro děti chce Zoopark Stěžery v nejbližší době vybudovat naučnou stezku. Současně přes zimu přibydou informační cedule u jednotlivých výběhů.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související