Jaro už je cítit ve vzduchu na farmě Dubno u České Skalice. Rodí se tam první letošní mláďata

6. březen 2018 09:15

I když je vzduch mrazivý, v přírodě se už rodí jarní mláďata. A platí to i pro ta, která jsou ustájena na farmách a statcích. První jehňata, selata, ale třeba také telátko nebo pštrosáčata - takové přírůstky hlásí farma Dubno u České Skalice.

Reportérku Janu Házovou tam přivítal majitel farmy Zdeněk Hovádek. „Jaro se zatím netváří, že by mělo úplně přijít, ale nějaké přírůstky už tady máme. Mláďata máme dosud pěkně v teple, protože udeřily mrazy. Tak je zatím nenecháváme venku."

Co se už na farmě Dubno narodilo? „Jsou kůzlata, jehňata, selata v tuto chvíli."

Jehně a kůzle.JPG

Petra Komárková, pomocnice na farmě, přinesla ukázat nádherné černé jehňátko. „To se narodilo zhruba před měsícem. Zkusím ho postavit na zem. Vypadá spokojeně. Zatím je tohle jediné a čekáme ještě další. Tak uvidíme, co to bude. Když jsou ovečky takhle malé, mají tu vlnu hebkou, velmi příjemnou. Až vyrostou, tak už je to pak něco úplně jiného."

A Zdeněk Hovádek přivedl ukázat Janě Házové krásné telátko: „Tomuhle už bude zhruba dva a půl měsíce. Máme tady na farmě celkově kolem sta kusů zvířat. A všechna se dají pohladit."

Pštros africký je největší pták na světě

Jaké další přírůstky na farmě oděkávají v nejbližší době?

„Určitě ještě budou ovce a kozy. A můžeme se jít podívat na maličké pštrosy," říká Zdeněk Hovádek.

Jdeme dozadu za farmu, za dům. A tam jsou pštrosi. Starší i ti narození před Vánocemi. Ale jsou tady také husy a dokonce pávi.

Je možné přijet se na farmu kdykoliv podívat?

„Určitě. Tyto ohrady jsou celoročně přístupné veřejnosti. A pokud není extrémní zima, tak jsou zvířátka venku pořád," uzavírá rozhovor Zdeněk Hovádek.

Spustit audio

Související