I přírodní rezervace Dubno se v dubnu účastní akce Ukliďme Česko. Přidáte se?

7. duben 2017

Zvema vás na akci, která letos už počtvrté po celé republice vyzývá všechny, kterým není jedno v jakém prostředí žijí, aby si ho prostě uklidili. Naše pozvání dnes přijal Zdeněk Hovádek, který se do sobotní akce Ukliďme Česko určitě také zapojí.

Já musím říct, že jsem rád, že jste přijel letos vy. Před rokem tady byla vaše manželka Monika a ta by mi teda, že jsem loni nepřijel, viďte.
Ano, ano. Slíbil jste do éteru, myslím si, že si to pamatují možná i posluchači, že přijedete. Skutečně jsme se těšili, že dorazíte.

Prosím vás, milí posluchači, z mé osoby si příklad prosím neberte v žádném případě. Paní Moniku pozdravuji, ať se moc nezlobí. A připomeňte Zdeňku, odkud jste vlastně přijel?
My jsme u České Skalice. Tam je přírodní rezervace Dubno, která má více jak 100 hektarů a o tu se tak nějak staráme z toho důvodu, že v tom okolí žijeme, že tam bydlíme a pořádají se tam i akce. Takže chceme tam mít čisto a hlavně tím, že jsme se zaměřili tímto směrem, tak tam zveme i školy a školky.

Příroda je pro vás hodně důležitá. Žijete na farmě uprostřed Dubna, té přírodní rezervace. Co vás k takovému životu přivedlo?
Zhruba uprostřed, ano, to máte pravdu. Každopádně, to nebylo nic plánovaného. V podstatě šlo o to, že máme tři děti, dcera jako maličká si přála koně, tak jak to u těch dětí bývá. Tedy kůň skutečně dopadl a vlastně i z velké části těch zvířat se ty úklidy týkají.


Strašně by se mi líbilo, kdyby rodiče vzali děti, šli se projít lesem a u toho sebrali odpadky. A udělali si krásné dopoledne.Zdeněk Hovádek, farmář v přírodní rezervaci Dubno

Vy jste říkal, že k vám jezdí i o víkendech děti. To jsou takové ty příměstské tábory.
Přes léto pořádáme jak příměstské, tak pobytové tábory. Nicméně přes školní rok fungují stále ještě neděle s koňmi. Pak děti z okolí dochází ke zvířátkům a ke koním se starat. A spíš je to tak, že musí chtít sami. V dnešní době to není o tom, že bychom někoho nutili nebo i rodiče by se snažili a vedli je k tomu. Bohužel, protože zúčastňujeme více akcí podobného rázu, i když nejsme pořadatelé, kde je skutečně trošku problém v tom, že ta osvěta chybí. Je to tak, že sami rodiče nepoznají zvíře na první pohled, pletou si osla s koněm a obráceně, a z kachny dělají slepici a tak dál.

Dubno, připomeňme, kde to přesně je. Pro ty, kteří to třeba úplně tak neznají u České Skalice.
Je to přírodní rezervace Dubno, je to Dubenská obora. V podstatě je to oproti Rozkoši, přes hlavní silnici směrem na Polsko po levé straně, nebo směrem na Náchod po levé straně. Tam je stohektarový les a kolem lesa louky.

Zdeněk Hovádek z Farmy Dubno hovořil s Jakubem Schmidtem o akci Ukliďme Česko 2017

Nakolik kilometrů se máme u vás v sobotu připravit, pokud s vámi vyrazíme v rámci akce Ukliďme Česko?
Těch tras tam je víc, protože celou tu rezervaci lemují cesty. Bohužel, je to v podstatě sjezd z té hlavní komunikace na to Polsko a tam je asi největší problém. A pak tam jsou místa, kde bují divoké skládky a to je obrovský problém.

A kdo uklízí u vás doma? Na statku, tam musíte asi hodně oken umýt takhle na jaře.
Jo, okna, tak na ta okna je pravda, se nedbá až tolik jako spíš na ta zvířata. Zo zevzření není až tak na úplně prvním místě. Je to opravdu časově náročnější, ta starost o zvířátka a v podstatě ten statek celý utáhnout..

Logo Ukliďme Česko

A pokolikáté se letos připojíte k tomu gruntování v rámci celého Česka?
U nás rozhodně je počtvrté tato úžasná akce, která nás oslovila, Ukliďme Česko v rámci celé České republiky. Posluchači mohou najít informace na internetových stránkách Ukliďme Česko a připojit se ještě pořád můžou k jakémukoliv úklidu v jejich okolí, protože těch organizátorů je opravdu hodně a skutečně to funguje neuvěřitelným způsobem.

Jak to v minulých ročnících vypadalo přímo u vás na Dubnu, kolik nepořádku jste tam nasbírali? Vy jste mluvil o těch černých skládkách.
Ty černé skládky jsou problém. Já bych v první řadě chtěl říct, že bych si asi představoval za sebe trošku větší intervenci těch spoluobčanů a těch, co ten nepořádek tam vytváří. Strašně by se mi líbilo za mě, kdyby rodiče vzali děti a vedli je k tomu a šli se projít tím lesem a u toho sebrat odpadky. Stalo se právě v minulých ročnících, že přišly maminky s kočárky, prošly se a udělaly si krásné dopoledne. Nedá se říct, že by byl ten nepořádek pořád stejný. Tím, že se každý rok uklidí, i když je to málo samozřejmě jednou ročně, tak se objevují takové věci, jako jsou třeba bojlery v lese.

Zdeněk Hovádek z Farmy Dubno hovořil s Jakubem Schmidtem o akci Ukliďme Česko 2017

Neuvěřitelné. Vy jako farmář máte problémy s igelitovými pytlíky, které lidé prostě jen tak vyhodí.
To je bohužel běžná věc a je to velký problém. Těžko se s tímto bojuje a nejhorší, co je aspoň za nás, pokud ty louky udržujeme, že v té přírodní rezervaci máme na starosti veškeré ty výměry kolem, tak si představte, že vám sekačkou proletí pytlík od bonbonů nebo jakýkoliv igelitový pytlík a rozletí se na tisíc kousků. Pak se to dostane do trávy, dostane se do to sena, my to zjistíme až v zimě, když máme štěstí. Protože největší průšvih je potom, když to zvíře to sní. A pak jsou obrovské problémy a bohužel i úhyny.

Jak to bude vypadat konkrétně v sobotu 8. dubna v Dubnu. Bude se uklízet, čistit. Odkud vyrážíte?
Od dubenské hájovny se vyráží v 9 hodin ráno. Většinou jsme schopni na oběd být zpátky, takže kolem té dvanácté hodiny končíme. S největším partnerem, což je i zrovna instituce, která likviduje odpad, Česká Skalice, která nás podporuje v tomto, takže díky nim můžeme zorganizovat i opékání buřtů na konec, aby si to mohli všichni užít se vším všudy.

Připomenu, že ten úklid se v sobotu samozřejmě netýká jenom vás, přírodní rezervace Dubno, ale vlastně celé té naší země. Ta akce Ukliďme Česko má, jak už jste říkal, velice šikovné pěkné webové stránky, já je připomenu www.uklidmecesko.cz, a tam je takové počítadlo, kde okamžitě vidíme, kolik vlastně institucí nebo soukromých osob se připojí v sobotu k tomu úklidu. Aktuálně je zaregistrováno už po celé české zemi 2133 úklidů. To je hezké číslo, ne?
To je hezké číslo, ale jak říkám, jednou za rok je to málo.

autor: jak
Spustit audio