Zvířecí detektivní kancelář z Jaroměře pomohla najít už 1300 ztracených zvířat, hledala i klokana

23. červenec 2015

‘Psí detektiv‘ je občanské sdružení z Velichovek nedaleko Jaroměře. Po celé České republice pomáhá hledat ztracená zvířata, a to nejen psy, ale také kočky, kozy nebo papoušky. Za necelé dva roky své existence pátralo sdružení Psí detektiv po víc než dvou a půl tisícovkách zvířat, z toho polovinu se podařilo zachránit.

V kanceláři neziskové organizace zvoní telefony prakticky neustále. Nejčastěji lidé hlásí ztrátu psa, výjimkou ale podle Anety Sobotkové nejsou ani další zvířata.

„Kromě psů a koček pomáháme hledat například i hospodářská zvířata, jako jsou ovce, kozy nebo koně. Z exotických třeba fretky, želvy a byl nahlášený i jeden ztracený klokan," popisuje.

Způsobů, jak najít ztracené zvíře, je přitom několik. Samozřejmostí je zveřejnění dostupných údajů na sociálních sítích a jako účinné se ukázaly také pátrací SMS.

„Lokalizujeme přesné místo ztráty, utvoříme pomyslnou kružnici třeba o poloměru pět kilometrů a každý, kdy do té oblasti následně vstoupí, dostane na mobil SMS s fotkou hledaného zvířete. Když ho tam uvidí, může kontaktovat nás nebo přímo majitele,“ vysvětluje spoluzakladatel sdružení Tomáš Carba.

Dále se přímo do oblasti, kde ze zvíře ztratilo, posílají e-maily. Dostávají je například zvěrolékaři, pracovníci útulků anebo strážníci městské policie.

„Máme unikátní databázi, která vznikala asi rok a půl. Má zhruba 15 tisíc kontaktů. Je rozdělená po jednotlivých okresech, tzn. 76 lokalit a v každém okrese je asi 150 kontaktů,“ dodává Tomáš Carba.

Podle něj přitom přímo v terénu pátrají dobrovolníci, kteří se do databáze sdružení přihlásili. Někdy jim pomáhá i profesionální psí detektiv. Záleží na přáních a finančních možnostech majitele ztraceného zvířete.

 

„Placené služby jsou pouze ty, se kterými máme bezprostřední náklady. Ty ostatní, tedy konzultace, sociální sítě, letáky a podobně jsou zdarma,“ říká Carba.

Některá zvířata se podaří najít během několika hodin, po jiných se pátrá týdny. Živého a zdravého psa se podařilo najít i za měsíc a půl. V budoucnu by navíc měl s hledáním pomáhat speciálně vycvičený pes, který by jako první v Evropě měl být schopen najít ztracené zvíře podle pachové stopy.

autor: PLE
Spustit audio