Muzeum Náchodska připravilo novou expozici unikátních betlémů, které mají vztah k Náchodu

6. prosinec 2020 09:29

V Česku platí třetí stupeň protiepidemického systému. Díky tomu se tak za zpřísněných hygienických opatření otevřela i některá muzea. Patří mezi ně například Muzeum Náchodska, které připravilo pro návštěvníky na uvítanou v budově Broučkova domu na náměstí v Náchodě novou předvánoční expozici.

Jsme uvnitř Broučkova domu v Náchodě. Kromě pracovníků muzea a Jana Tůmy tady už dlouho nikdo nebyl. Vánoce bez betlémů, toby asi nebylo vůbec ono.
„Máme tady dvě části výstavy. V menší místnosti máme nainstalovánu historickou světničku s vánoční výzdobou. A vystavujeme tady betlémy, které mají vztah k Náchodu."

Čtěte také

To je něco, co tady vlastně ještě nikdy nebylo.
„Tentokrát jsme opravdu zdůraznili motiv Náchoda. Protože nám přibyl jeden nový betlém, který máme od pana Samka. Je z doby, kdy byl ještě na vojně za Rakouska - Uherska, a domů poslal betlém. Ten tu máme čerstvě. Získali jsme ho z pozůstalosti, takže ještě není zrestaurovaný."

„Nicméně, máte tu betlémů od pana Samka více. Vytváří už krásnou kolekci, kterou jsme právě chtěli ukázat návštěvníkům Náchoda," vysvětluje Jan Tůma.

Je tu s námi také ředitel Muzea Náchodska Sixtus Bolom Kotari. Bětlémy tedy doslova v uvozovkách znovu otevírají muzeum.
„Máme radost, že tohle téma je takové tradiční a návštěvnicky vděčné. Snad to pomůže překonat určitý ostych, který pravděpodobně lidé teď mají při vyhledávání utavřených prostor a setkávání se."

Přecházíme do druhé místnosti

„Na chodbě máme takovou menší ukázku toho, co to vlastně ony betlémy jsou. Kdyby se sešlo více lidí, tak aby mohli strávit čas před vstupem do místnosti tím, že se o betlémech něco dozví. A druhou výstavní místnost jsme pojali v takovém potemnělém aranžmá. Jsou tu vystaveny betlémy od místních řezbářů. A je tu také náš největší betlém. Je to Hromádkův betlém ze Starého Města nad Metují. Původně ovšem z Trčkova v Orlických horách."

Čtěte také

„Tento betlém má velmi zajímavý příběh, protože se sem dostal jako svatební dar nevěsty z Trčkova, která si vzala hocha pocházejícího z Babího u Náchoda. Byly to dvě rodiny, česká od Náchoda a německá z Orlických hor. A oni se vyměňovali navzájem děti, aby se naučili německy i česky. A když se ty rodiny znaly, tak si řekly, že by se ty děti mohly dát dohromady. A nevěsta si na rodičích vymohla, že jako svatební dar si chce odvézt s sebou právě rodinný betlém," dodává Jan Tůma.

Tento krásný betlém mohou nyní lidé spatřit v Broučkově domě v Náchodě, stejně jako ostatní betlémy, až do konce letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související