MUDr. Kateřina Javorská: Úžeh nebo úpal jsou stavy, kdy si tělo už řekne dost, už je na mě moc teplo

20. srpen 2024

Radioporadna, ve které je řeč o hydrataci, pitném režimu a také stravování v horkém létě. Tropické dny jsou velkou zátěží na každý organismus. Vedra jsou výzvou, se kterou se někteří lépe a jiní jen velmi těžko vypořádávají. V létě se může zhoršit naše zdraví a senioři patří mezi nejrizikovější skupinu.

Kateřina Javorská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pozvání do Českého rozhlasu Hradec Králové přijala praktická lékařka MUDr. Kateřina Javorská. O kolik je horké léto pro seniory těší než pro všechny ostatní?
Tohle období je pro seniory mnohem náročnější, protože patří mezi zranitelné členy populace. Mají horší schopnost přizpůsobování se kvůli svému stáří, teplo na ně působí mnohem více a intenzivněji, pokud nedodržují dostatečný pitný režim, pokud se o sebe nestarají nebo se o ně nestarají jejich příbuzní.

Léto je pro seniory mnohem náročnější, patří mezi zranitelné členy populace. Mají horší schopnost přizpůsobování se kvůli svému stáří.
MUDr. Kateřina Javorská, praktická lékařka

Mnohdy se opravdu můžeme setkávat se závažnými stavy, se kterými přijdou lidé do ordinace nebo mohou skončit dokonce i lůžkových odděleních nemocnic.

Čtěte také

Samota je asi také zatěžující.
Určitě. Samota je v období letních dní další aspekt, který seniorům nepřidává. Často jejich rodinní příslušníci jezdí na dovolené, nechávají je třeba pečovat o jiné rodinné příslušníky, na které nejsou oni osobně zvyklí, takže i ta změna na seniory působí, dejme tomu, neblaze. Celé letní období může být pro ně velmi náročné.

Čím to je, že každý zvládáme léto úplně jinak?
Je to individuálním přístupem nebo možná i trošku geneticky to mohou mít někteří lidé dané. Že na ně působí lépe studené nebo teplé počasí, někteří mají lepší adaptační schopnosti. V teple vyhledávají dovolenou v jižních zemích, někteří zase tíhnou spíše na sever.

Podle jazyka poznáme, jestli je člověk dostatečně hydratovaný. Pacientům říkám, ať na mě vypláznou jazyk. A nemyslím to nijak špatně.
MUDr. Kateřina Javorská, praktická lékařka

Vy jste také spíše duší sněhulak?
Já jsem moc ráda, že jsem v našem prostředí. Máme tady ze všeho tak nějak napůl, že v létě máme teplo a v zimě vlastně docela i zimu.

Čtěte také

Dá se říci, z lékařského hlediska, jak velké vedro je vůbec člověk schopný zvládnout?
To asi opět má každý individuální a určitě je to i otázka tréninku. Ale samozřejmě může se stát, může dojít ke stavům, kdy si tělo už řekne dost, už je na mě moc teplo. Mezi tyto stavy řadíme třeba úžeh nebo úpal, kdy se člověk už necítí dobře, může mít závratě nebo poruchy vidění, může se cítit slabý. Může dojít až ke kolapsovému stavu. To už jsou extrémní případy.

Jak poznáme, že nejsme dostatečně hydratování? A poznáme to třeba i na babičce nebo dědovi?
Můžeme to určitě poznat. Jsou subjektivní známky, kdy pociťujeme, že nás začíná bolet hlava nebo oči, když nemáme dostatek tekutin. To jsou samozřejmě objektivní známky, které cítíme a vnímáme.

Popřípadě poznáme podle jazyka jestli je člověk dostatečně hydratovaný. Pokud má člověk jazyk růžový a dostatek slin. To je taková jednoduchá pomůcka. Já vždy pacientům říkám, ať na mě vypláznou jazyk. A nemyslím to samozřejmě nijak špatně.

Kateřina Javorská a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou letní radioporadnu s MUDr. Kateřinou Javorskou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související