MUDr. Irena Krčmová: K pravidlu 3R - roušky, ruce a rozestupy, já přidávám ještě důležité čtvrté eR

5. listopad 2020

Imunitní systém hraje v životě člověka významnou roli. Zajišťuje obranu našeho těla před vznikem nemocí, jejichž původci na něj v přirozeném prostředí útočí ze všech stran.

Pravidlo 3R

MUDr. Irena Krčmová hovoří v naší radioporadně na téma: poruchy imunitního systému a hereditátní angioedém.

Základní úlohou imunitního systému je odlišit vlastní buňky od těch cizích. Jeho součástí jsou především bílé krvinky, lymfatické uzliny a imunitní orgány. Můžeme hovořit o imunitě nespecifické, která je vrozená. Další součástí je imunita specifická, která se rozvíjí v průběhu života. Je tvořena látkovou (humorální) a buněčnou částí a aktivuje se až po setkání s určitým antigenem.

Projevy oslabené imunity

Snížení imunity se odborně označuje jako imunodeficience. Můžeme odlišit oslabení imunity z vrozených příčin (tzv. primární imunodeficience), ale na vině mohou být i různé vlivy získané v průběhu života (např. metabolické poruchy, operační stres, léčba chemoterapií, AIDS, cukrovka).

Pravidlo 3R se mi velmi líbí. Ale já bych k němu přidala ještě své čtvrté eR a to je rozum nebo respekt.
MUDr. Irena Krčmová

V tomto případě hovoříme o sekundární imunodeficienci. Vrozené imunodeficience mají obvykle závažnější průběh.

Čtěte také

Projevy selhání imunitního systému pak v mnohém závisí na tom, která jeho složka je poškozena. U těžkých forem poruch obranyschopnosti se mohou začít projevovat první příznaky už ve velmi útlém věku. Může se jednat o hnisavé hojení pupečníku, záněty středního ucha nebo zápal plic.

Oslabený imunitní systém se navenek projevuje především sníženou odolností vůči infekcím. Člověk je častěji nemocný, trpí alergií, projeví se u něj astma. Může dojít až ke vzniku nádorového bujení v těle. Objevují se chronické záněty v těle.

Možnosti prevence a podpory

Každého pak zřejmě napadne: „Jak tedy na oslabenou imunitu?" Proti primárním imunodeficiencím lze jen stěží nalézt nějakou prevenci. U sekundárního snížení obranyschopnosti hraje významnou úlohu vhodný životní styl.

Oslabený imunitní systém se projeví sníženou odolností vůči infekcím (ilustrační foto)

Nejlepší na posílení imunity je zdravé stravování, dostatek potřebných živin a kvalitní spánek. Za prevenci lze chápat třeba i pravidelnou kontrolu hladiny cukru v krvi. Negativní vliv má kouření, časté užívání léků, ale i vysoká míra stresu.

Hereditární angioedém

Jde o genetickou poruchu imunitního systému, kterou lékaři často zaměňuje za alergii, a přitom se jedná o znenadání přicházející otoky, jež mohou až ohrožovat život. Není to tak dlouho, kdy tato nemoc vůbec nebyla známá a pacienti tak nemohli být správně diagnostikovaní.

Čtěte také

Jedná se o onemocnění vzácné, je o něm ale zapotřebí rozšiřovat povědomí. Předpokládá se totiž, že stále nejsou diagnostikováni všichni pacienti, což znamená, že nemohou být ani správně zaléčeni. Nemoc tak může nekontrolovatelně ovlivňovat kvalitu jejich života, a dokonce je na něm ohrožovat.

Negativní dopady hereditárního angioedému na soukromý i pracovní život jsou dle zkušenosti řady let výrazné. Lidé mohou být oslabeni po fyzické i duševní stránce a výjimkou nejsou ani deprese. Mimo to může nemoc zapříčinit, že se pacienti musí vzdát vzdělávání, práce nebo oblíbené společenské aktivity.

Blanka Malá a MUDr. Irena Krčmová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Irenou Krčmovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související