Imunitní systém je "zdravotní policie". Pomáhá a chrání naše těla. 11 tipů jak ji posílit

14. listopad 2016

Radioporadna: MUDr. Irena Krčmová, CSc. - Imunita - Příznaky oslabené imunity. Poruchy imunitního systému. Jak nastartovat její činnost. Skleníkové děti. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního.

V praxi se antigeny myslí zejména buňky patogenních organizmů, viry či třeba nádorové buňky.

Imunita spouští imunitní odpověď vůči těmto a dalším vyjmenovaným strukturám a vyznačuje se jí nejen člověk, ale do jisté míry i ostatní živočichové či rostliny, ale u živočichů je nejrozvinutější a řídí ji tzv. imunitní systém.

V užším slova smyslu znamená termín „imunita“ naprostou odolnost organismu proti chorobě.

11 způsobů, jak posílit imunitu

1. Aktivně se hýbejte a sportujte
Aktivní pohyb patří k základům zdravého životního stylu. Posilování fyzické kondice je předpokladem pro silný a správně fungující imunitní systém.

2. Správně a pravidelně jezte
Stejně jako pohyb, je velmi důležité správné a pravidelné stravování. Není nic horšího, než začít den bez vydatné snídaně, do práce či školy jít bez pořádné svačiny, vynechat oběd a večer se přejíst k prasknutí.

3. Zajistěte tělu dostatek vitamínů
Se stravováním souvisí příjem vitaminů a stopových prvků, které jsou pro tělo nesmírně důležité, a tělo se bez nich neobejde. Není nic jednoduššího, než do svého jídelníčku zařadit čerstvé ovoce, zeleninu nebo kvalitní maso.

4. Nepodceňujte pitný režim
Pití „obyčejné" vody příznivě napomáhá detoxikaci organizmu. Není proto radno zapomínat na pitný režim. Pokud do pitného režimu zařadíte zelený čaj nebo bylinné čaje, rozhodně uděláte dobře.

Lymfocyt

5. Vyrazte do přírody na procházku
Chodíte na procházky? Pokud nikoliv, tak to rychle napravte. Aktivní pohyb na čerstvém vzduchu je k nezaplacení. Nejen že si pročistíte hlavu a příjemně odpočinete, ale také pomůžete imunitnímu systému.

6. Otužujte se
Otužování patří k účinným způsobům, jak zvyšovat obranyschopnost organizmu. Musí být však prováděno správně, postupně a pravidelně. Bohatě vám postačí každý den 2 minuty pod studenou vodou.

7. Dopřejte si kvalitní spánek
Kvalitní a vydatný spánek je klíčem ke zdraví. Pokud tělu nedáte dostatečný prostor k odpočinku a regeneraci, rozhodně nepočítejte s tím, že bude fungovat a sloužit tak, jak má

8. Zbytečně to nepřehánějte s teplotou v místnostech
Přetopené místnosti našemu imunitnímu systému nesvědčí. Teplotní rozdíl, který je mezi místnostmi a venkovním prostředím, je pro tělo opravdovým šokem. Vydáme-li se z přehřáté místnosti na čerstvý zimní vzduch, organizmus tento rozdíl špatně snáší a tyto teplotní výkyvy vedou k častému nachlazení.

9. Správně kýchejte
Myslete také na ostatní. Pokud onemocníte, mějte po ruce vždy čistý kapesník. Nejlepší jsou kapesníky papírové, na jedno použití. Při kýchání nebo kašlání kapesníkem vždy zakrývejte ústa.

10. Mějte nohy v teple
Velmi jednoduchý způsob, jak předcházet onemocněním, je mít dolní končetiny v teple a nevystavovat je prochladnutí. V okrajových částech lidského těla, v rukou a nohách, je krevní oběh výrazně zpomalený.

11. Relaxujte a smějte se
Ano, i tato rada je myšlena vážně. Podle vědeckých a lékařských výzkumů dochází při smíchu k vyplavování endorfinů (hormony štěstí) z mozku, které pozitivně působí nejen na psychický stav člověka, ale také na jeho fyzický stav a organizmus.
(Zdroj: celostnimedicina.cz)

Imunita - omalovánky s potkanem Pepou a jeho kamarády
Spustit audio