Mravenčí práce do poslední chvíle, člověk pořád něco hledá a domlouvá, usmívá se dramaturg Regionů

12. červen 2024

V pátek 21. června vypukne v Hradci Králové divadelní svátek, letošní mezinárodní festival Regiony. Téma letošního ročníku je chvění, tekutost a rovnováha. Čeká nás více než 300 představení na 30 místech v Hradci. Bude to činohra, alternativní a loutkové divadlo, tanec, autorská představení nebo koncerty. 

Na osm báječných nejen divadelních festivalových dní vás přišel pozvat dramaturg Klicperova divadla v Hradci Králové Martin Satoranský, který je zároveň dramaturgem i festivalovým. Jak pokračují přípravy? Spíte zatím dobře?
Spím dobře. Mě jako dramaturga se samozřejmě týká jiná část příprav, spíše vyhledávání a oslovování jednotlivých souborů. Tedy na to teď dohlížím a dodělávám nějaké technické práce, takže spím skvěle.

Inscenace Emily slovenského nezávislého divadla Nude je můj osobní favorit festivalu, považuji ji za jednu z nejlepších v rámci přehlídky.
Martin Satoranský, dramaturg Klicperova divadla a festivalu Regiony

A pak si budete užívat těch osm dní. Už budete mít práci za sebou.
To není úplně pravda, ještě se pak věnuji třeba zahraničním souborům, se kterými jsem většinou první v kontaktu, dělám tam nějaké rozhovory, tedy stále je co dělat. Ale už je to konec sezóny a takové rozloučení s aktuální sezónou.

Čtěte také

Jak to vypadá, když oslovujete zahraniční hosty a soubory? Kde se inspirujete k výběre pro festival jako dramaturg?
V rámci dramaturgické rady se vždy zaměříme na nějaký region, na kterém se předtím dohodneme. Jelikož v Čechách je divadelních festivalů spousta, tak jsme se rozhodli, že jim nebudeme nutně konkurovat, ale spíše je doplňovat. Tedy snažíme se vyhledávat zahraniční soubory z regionů, odkud se do Čech tak často nejezdí nebo u nás v posledních letech nebyly. Za tu dobu, co tady jsem v divadle a festival dělám, tak si člověk stihne vytvořit nějakou síť kontaktů, to znamená, že soubory, které jsem třeba oslovoval v minulých letech a z různých důvodů to nevyšlo, oslovujeme opakovaně. Je to taková mravenčí práce, člověk prostě prochází stát za státem, město za městem, divadlo za divadlem a hledá, kouká, oslovuje. Občas se nám podaří i někam vycestovat, což je samozřejmě neocenitelné, protože vidět ta představení naživo je jiný zážitek než ze záznamu.

Mezinárodní divadelní festival Regiony v Hradci Králové

Koho jste oslovili letos? Kdo přijede do Hradce Králové?
Ze zahraničních souborů se nám zase letos podařilo získat soubory hned z několika zemí. Budou tu zástupci ze Slovinska, Belgie, Bulharska, Itálie, Francie, Portugalska nebo Slovenska, pokud to považujeme ze zahraničí. A spousta zahraničních představení se odehrává i v Divadle Drak. Na scénách Klicperova divadla to bude hned při zahájení festivalu soubor z Bulharska, konkrétně z Činoherního divadla v Plovdivu, který přiveze inscenaci Zkrocení zlé ženy režiséra Stajka Murdieva, což je výrazná osobnost současné bulharské režie s evropským přesahem. Ta inscenace je trochu říznutá novým cirkusem, tedy je vizuálně opulentní a zajímavá.

Čtěte také

Druhý zajímavý zahraniční soubor vystoupí v neděli, to je portugalský soubor SillySeason, který vytvořil autorský a výrazný přepis Krále Oidipa zasazený do současné společnosti. Inscenace vznikla v koprodukci s jedním z nejvýznamnějších portugalských divadel Teatro Nacional Sao Joao v Portu. A třetí inscenace, tuším také v neděli, je slovenské nezávislé divadlo Nude, které přiveze inscenaci Emily. To je takový můj osobní favorit festivalu, považuji ji za jednu z nejlepších v rámci přehlídky. Pojednává o feminismu, vůbec o rovnoprávnosti obecně, nejen ve vztahu žen k mužům, a to vše na půdorysu životního příběhu Emily Dickensonové, což byla výrazná osobnost především boje za ženské volební právo.

Budou ale diváci těm zahraničním souborům rozumět?
Určitě. My už léta vyrábíme české titulky, takže všechny zahraniční inscenace budou titulkované, pokud to bude potřeba, protože některá představení v Draku jsou vlastně nonverbální. Zároveň dost často titulkujeme i v angličtině, protože rozšiřujeme program i pro naše zahraniční návštěvníky, takže i spoustu domácích inscenací, zejména Klicperova divadla nebo Divadla Drak, bude titulkovaných do angličtiny.

S Tomášem, basketbalistou, jsme bratranci, s hercem Jaroslavem je to trochu složitější, tam byli bratranci on a můj dědeček.
Martin Satoranský, dramaturg Klicperova divadla a festivalu Regiony

Nemohl jsem si nevšimnout vašeho příjmení Satoranský, které mě navádí na jméno jednoho slavného herce, na kterém jsme vyrůstali všichni, Kuba v Krkonošských pohádkách, Jaroslav Satoranský. A pak je ještě známý také basketbalista Tomáš Satoranský. Máte s někým z nich něco společného?
Nějaké příbuzenství tam existuje. Nedávno jsem se díval na webové stránky Ministerstva vnitra, kolik lidí v České republice má příjmení Satoranský či Satoranská. A je nás do dvaceti, takže si myslím, že jsme stoprocentně všichni nějak příbuzensky provázaní. Takže s Tomášem, basketbalistou, jsme bratranci, s hercem Jaroslavem je to trochu složitější, tam byli bratranci on a můj dědeček. Ale naše rodiny se stýkají, vědí o sobě, jsme v kontaktu. Tedy ano, příbuzní jsme.

Čtěte také

Sleduje pan Satoranský vaši divadelní dráhu?
Sleduje na dálku. On už i vzhledem ke svému věku se tomu věnuje s menší intenzitou než dříve, ale stále hraje v Divadle na Vinohradech. Já jsem v Hradci Králové, takže dojíždět sem je pro něj náročné, ale spojuje nás mnoho věcí, včetně mých pedagogů. Protože třeba šéfdramaturg Divadla na Vinohradech je zároveň jeden z mých pedagogů a při troše štěstí v budoucnu i školitelů, tedy on ho samozřejmě informuje. Můj tatínek často chodí do Divadla na Vinohradech, takže si vyměňují s Jaroslavem zprávy a jsou v kontaktu.

Pojďme se vrátit k festivalu Regiony. Jaká česká divadla bude Klicperovo divadlo hostit? A samozřejmě se představí také samotní Klicperáci.
Klicperovo divadlo Hradec Králové, naše domovská scéna, se představí hlavně v sobotu, kdy máme přehlídku našich aktuálních premiér. Ne všech samozřejmě, protože to nejde vtěsnat do jednoho dne. Začneme už ráno inscenací S Caroline v kuchyni, odpoledne od 14. hodin bude v Besedě Vyhubit a večer na hlavní scéně Oslava.

Práce probíhá do poslední chvíle, program se pokaždé aktualizuje. Ještě domlouvám nějaké zajímavé hosty na rozhovory.
Martin Satoranský, dramaturg Klicperova divadla a festivalu Regiony

Naši tvorbu představíme ještě s drobným přesahem do pondělí, protože od 22. hodin se v Besedě odehraje naše úplně poslední inscenace z této sezóny, a to je Lovu zdar! (Přes kosti mrtvých), adaptace románu Olgy Tokarczuk Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých. A pak z těch dalších českých divadel, snažíme se přivážet divadla i z jiných měst než jen z Prahy a Brna, odkud se samozřejmě soubory na festivalu také objeví. Ale přijedou i soubory z Ústí nad Labem, ze Zlína nebo třeba z Uherského Hradiště. Tedy Slovácké divadlo a Činoherní studio v Ústí nad Labem.

Čtěte také

A z těch pražských třeba Divadlo pod Palmovkou, Na Zábradlí nebo Městská divadla pražská, z brněnských Husa na provázku. Kompletní program je bohatý a nemá asi smysl ho vyjmenovávat celý, vše najdete na webových stránkách festivalregiony.cz. Je to tam přehledné, diváci si mohou program vyfiltrovat například podle jednotlivých scén. A můžou si vlastně sestavit přímo pro sebe vlastní program. Zároveň budou na festivalu fungovat infostánky, a když budou diváci sledovat naše sociální sítě, vždy se tam objeví aktuální program na každý den.

A festivalové noviny Hadrián budou také?
Hadrián bude samozřejmě také, ten vychází už tradičně. Takže těch zdrojů, ze kterých se návštěvníci dozví vše potřebné o tom, co se všude kde v Hradci děje, je dost. Stačí to prostě sledovat. My to vždy průběžně doplňujeme, ta práce probíhá do poslední chvíle, takže program se pokaždé aktualizuje. Ještě domlouvám nějaké zajímavé hosty na rozhovory a tak dál.

Martin Satoranský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Festivalová atmosféra je vždy výjimečná a jedinečná. Moc děkuji za pozvání dramaturgovi hradeckého Klicperova divadla i celého divadelního festivalu Regiony Martinu Satoranskému.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související