Ministerstvo financí zruší v polovině roku v Královéhradeckém kraji 9 pracovišť finančních úřadů

12. duben 2023 11:36

Ministerstvo financí od července zruší 77 z více než dvou stovek územních pracovišť finančních úřadů. V Královéhradeckém kraji se to týká 9 měst. Místo zrušených úřadů nabídne finanční správa lidem zvláštní linky pro telefonické konzultace, v době podávání daňových přiznání taky rozšíří výjezdy do obcí. 

Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček. Kterých měst Královéhradeckého kraje se rušení poboček finančních úřadů týká?

Jde o Dobrušku, Jaroměř, Vrchlabí, Broumov, Kostelec nad Orlicí, Novou Paku, Hořice, Nový Bydžov a Dvůr Králové nad Labem.

Čtěte také

V sedmi případech šlo o pracoviště fungující v omezeném provozu - úředníci v nich byli k zastižení dvakrát v týdnu, říká mluvčí Finančního úřadu Královéhradeckého kraje Romana Barešová. „Dojížděli ti lidé opravdu jen vykonávat službu v pondělí a ve středu. Ale jinak standardně po zbytek týdne seděli na svém pracovišti."

Od 1. července tak zůstanou v Královéhradeckém kraji v provozu pouze pracoviště v 5 okresních městech.

Rušení poboček má podle ministra financí Zbyňka Stanjury z ODS přispět k větší efektivitě finanční správy, stát díky tomu podle něj ušetří v příštích třech letech 150 milionů korun. Jak chce lidem dál poskytovat potřebné služby?

Čtěte také

O vyhledávané klíčové služby finančních úřadů lidé podle vyjádření Ministerstva financí nepřijdou. Finanční správa pošle své pracovníky do příslušných měst v lednu, tedy v době podávání daňových přiznání k dani z nemovitých věcí a také v březnu, s ohledem na základní lhůtu pro podání daňového přiznání k dani z příjmů.

Současně finanční úřady rozšíří jednotlivým obcím také možnost konzultací s jejich pracovníky prostřednictvím kontaktních telefonních linek. V případě zájmu poskytne finanční správa obecním úřadům tištěné formuláře daňových přiznání. Podle analýzy ministerstva financí ale daňoví poplatníci už nyní služby rušených pracovišť příliš nevyužívají a prakticky je nenavštěvují.

Co na rušení poboček říkají starostové jednotlivých měst?

Mluvil jsem s několika z nich. Někteří to přijali s klidem, jiní spokojeni nejsou.

Čtěte také

To platí například pro starostu Dvora Králové nad Labem Jana Jarolíma z Hnutí ANO. Ten rozhodnutí ministerstva kritizuje. „Dá se pochopit snaha ministerstva snižovat výdaje státního rozpočtu, ale krok, po kterém zůstanou pracoviště finančního úřadu pouze v bývalých okresních městech, je pro Dvůr Králové nad Labem těžko přijatelný."

„Spádová oblast totiž čítá téměř 30 tisíc občanů. A proto by v našem městě, jako pátém největším v Královéhradeckém kraji, mělo zůstat pracoviště finančního úřadu i nadále, aspoň v nějaké podobě, zachováno," dodává Jan Jarolím.

Na příští týden si tak Jan Jarolím domluvil schůzku s ředitelem finančního úřadu pro Královéhradecký kraj. Jednat s ním chce i vedení měst Jaroměř a Nová Paka.

Čtěte také

Ostatní starostové, se kterými jsem mluvil, tak kritičtí nejsou. Často říkají, že podobný krok chápou, současně ale připouštějí, že to pro některé obyvatele může znamenat komplikace.

Například v Kostelci nad Orlicí jsou proto připraveni v lednu a březnu nabídnout pracovníkům finančního úřadu prostory v budově radnice. A podobně budou postupovat i v jiných městech.

Některá města teď začínají řešit, co udělají s prostory, které jsou státu pronajímány. To je třeba případ Broumova. Pobočka finančního úřadu tam má celé patro jedné z budov na náměstí, radnice za úpravu prostor zaplatila podle starosty miliony korun, od nového roku navíc snížila státu nájem o zhruba 45 tisíc korun ročně. Od července ale tyto prostory zůstanou prázdné.

Spustit audio

Související