Pracovníci finančních úřadů pomáhají lidem na vybraných místech kraje s podáním daňových přiznání

17. březen 2023 08:42

Nové Město nad Metují, Třebechovice pod Orebem, Borohrádek nebo Hostinné. To jsou jen některá z měst Královéhradeckého kraje, ve kterých letos pracovníci finančních úřadů pomůžou lidem s podáním daňových přiznání. Do konce března navštíví 11 měst. Loni tímto způsobem přijali na 2300 daňových přiznání. 

Od vstupu do kanceláře po závěrečný zvuk stvrzujícího razítka uběhla necelá minuta. Tolik zabralo podání daňového přiznání paní Vojtěchové.

Čtěte také

A podobné to bylo i u Petra Kotláře, který sem chodí pravidelně. „Jsem tu minimálně počtvrté nebo popáté.“

Nové Město nad Metují patří v Královéhradeckém kraji k 11 městům, kde si nepodnikající občané mohou podat daňové přiznání mimo podatelny finančních úřadů.

Starosta města, Milan Slavík z ODS, to vnímá jako službu obyvatelům. „Už nás se jedná již zhruba o 15 let, kdy se tato služba poskytuje. Je to určitě výhoda, už jen z pohledu dopravy v Náchodě, příjezd od Nového Města je velice často komplikovaný. Pamatuji si, že jsem to také jednou využil a byl jsem rád, že jsem do Náchoda nemusel.

Čtěte také

Tenkrát ještě jako OSVČ, letos už ale tito podnikatelé, ale také společenství vlastníků bytových jednotek a nejrůznější spolky, včetně například mysliveckých sdružení, musí podat daňové přiznání elektronicky. Přes datovou schránku nebo bankovní identitu.

Pokračuje zástupkyně ředitele finančního úřadu pro Královéhradecký kraj Romana Barešová. „Úplně jednoduchý způsob je, že si člověk jde na online finanční úřad, to znamená na portál Moje daně, kde najde elektronické formuláře. A potom je podepíše způsobem, jakým se hlásí do svého internetového bankovnictví.

Datová schránka tedy striktně vyžadována není, závazné jsou ale termíny pro podání daňového přiznání. 3. dubna pro ty v papírové podobě, a 2. května vyprší lhůta pro elektronická podání.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související