Milovníci cyklistiky by se letos měli dočkat propojení trasy mezi Klášterskou Lhotou a Hostinným

8. květen 2023 07:34

Hostinné a Klášterská Lhota na Trutnovsku chtějí letos dokončit propojení cyklostezky. Zatím tento zhruba 800 metrový úsek zdolávají cyklisté na frekventované komunikaci. Díky dobudování cyklostezky by měl být jejich pohyb na kolech mezi Hostinným a sousední vesnicí bezpečnější.

Čtěte také

Obě radnice navíc počítají s rozšířením cyklostezek směrem na Vrchlabí a na Chotěvice.

„Jedu do Hostinného a teď budu muset jet po silnici. Můžu najet na cyklostezku až v Hostinném na zastávce Prosečná, protože tam ji už rozestavují, ale bohužel není tam ještě návaznost,“ říká mi seniorka, která právě jede na koloběžce po hlavní silnici.

„Snažíme se teď vykoupit a směnit pozemky se soukromým majitelem, vysvětluje nezávislý starosta Klášterské Lhoty Stanislav Štefan.

„Určitě nám chybí napojení na Klášterskou Lhotu, my jsme s panem starostou v kontaktu, dodává starostka Hostinného Dagmar Sahánková ze sdružení za Lepší Hostinné.

Čtěte také

Už v létě by se mohlo začít budovat. Podle starosty Stanislava Štefana je potřeba zhruba 800 metrů dlouhý úsek posekat, odstranit keře a stromy. Cestu vybagrovat a prozatím zpevnit. „Budeme řešit v jakém materiálu udělat povrch cyklostezky. A potom se tomu přizpůsobíme, říká Dagmar Sahánková.

Zároveň chce obec Klášterská Lhota pokračovat s budováním cyklotrasy na druhou stranu směrem na Vrchlabí. „Cyklostezka by měla vést po staré cestě směrem ke splavu. Přes splav podle Labe by to mělo směrovat až k farmě Mejsnar.

Jde o páteřní cyklostezku Labská, co nejrychlejší propojení je důležité, hlavně kvůli bezpečnosti cyklistů. „Když jedu po cyklostezce, je to daleko příjemnější, nejezdí tam žádná auta.

Čtěte také

Podobné plány má i sousední Hostinné. To už má hotový projekt na část trasy směrem na Chotěvice a dál na Debrné. „Úsek z Hostinného od železničního přejezdu Pod Karlovem až k autobusové zastávce Na Americe, zde jsme požádali o stavební povolení.

Město uzavřelo smlouvu se sousedními Chotěvice ohledně hrazení nákladů, které se podle Dagmar Sahánkové budou pohybovat kolem 9 milionů korun. „Pokud to budeme financovat z dotací, tak město Hostinné lépe dofinancuje tu povinnou částku.

Cyklostrasy, které v Hostinném už jsou, lidé prý hodně využívají. Jejich pohyb je bezpečnější. „Pamatuji si, že od nás spolužáci z Debrného či Olešnice vždy jezdívali na kole, ale dnes, ruku na srdce, bych se asi bála pustit děti do toho provozu, dodává Dagmar Sahánková, starostka Hostinného.

Spustit audio

Související