Mezi Hertvíkovicemi a Mladými Buky na Trutnovsku začne na jaře vyrůstat cyklostezka s chodníkem

16. srpen 2022 08:11

Pohyb chodců a cyklistů mezi Hertvíkovicemi a Mladými Buky na Trutnovsku by měl být bezpečnější. Po letošní zimě začne podél frekventované silnice z Trutnova na Vrchlabí vyrůstat cyklostezka. Obyvatelé i vedení obce po ní volají dlouho, teď se na stavbu podařilo sehnat státní dotace. 

Čtěte také

„Je to tady nebezpečné, protože musíte chodit po silnici,“ říká seniorka Marie, která se prý touto cestou ani nevydává. Podle ní to pro chodce není bezpečné.

„Usilujeme o cyklostezku už sedm let. Je velmi důležitá pro zdejší obyvatele v rámci bezpečnosti, v rámci toho, že po ní lidé mohou chodit do práce a děti do školy, tvrdí tajemnice Mladých Buků Jana Čampajová.

„Čeká se na ni už dlouho, vzpomíná senior Vladimír. I on mluví o velmi rušném provozu na tomto tahu. „Je tam stanovena maximální rychlost 50 kilometrů v hodině, ale asi se to moc nedodržuje. Řidiče to svádí, protože je to tu široké a celkem slušná silnice.

Čtěte také

Nejhorší situace je tu ráno a odpoledne, kdy spousta dětí z Hertvíkovic míří po krajnici silnice do školy. „Teď je tam vůbec hodně mladých rodin. Postavili si tam rodinné domky, takže určitě ta cyklostezka bude dobrá.

„Je tam vysoká rychlost projíždějících aut a nejsou tam chodníky, takže chodci nemají kudy chodit. Je to opravdu velmi nebezpečné, dodává tajemnice Jana Čampajová.

Podle ní se vedení obce slibuje, že díky výstavbě cyklostezky a chodníku se provoz zpomalí. „Optickým zúžením silnice dojde k tomu, že řidiči nebudou překračovat stanovenou rychlost a projeví se to v rámci bezpečnosti lidí i samotných řidičů.

Čtěte také

Jde o páteřní cyklotrasu číslo 22, jednu z hlavních krajských cyklostezek, která začíná ve Vrchlabí. Její část se staví také v Lánově. Do Hertvíkovic by se měl v budoucnu napojit úsek z Rudníku. Na stavbu budou mimo jiné dohlížet i ochránci přírody.

Druhá část cyklostezky povede z Hertvíkovic ke kostelu v Mladých Bukách, třetí etapa zavede cyklisty přes vnitřní část Mladých Buků až k okraji Trutnova, kde se v Horním Starém Městě u Hospody napojí na stávající trutnovskou cyklostezku.

Spustit audio

Související