Sedím ve věži mezi obry, kteří na město dohlížejí, směje se starostka Hostinného Dagmar Sahánková

1. březen 2023

Zamíříme na Trutnovsko, do Hostinného, do města ležícího v krkonošském podhůří na soutoku řeky Labe a potoku Čistá. Jde o jedno z nejstarších měst v Podkrkonoší, které je také známé svojí dlouholetou papírenskou tradicí. A mají tam i unikátní renesanční radnici, kterou podpírají dva statní obři. Paní starostka Dagmar Sahánková ze sdružení Pro lepší Hostinné je tam určitě v bezpečí.

Kde sedíte ve vaší malebné radnici?
Už od roku 2020 jsem přímo ve věži, sedím mezi obry. Protože jsem se kvůli covidu a malování v době covidové přestěhovala do věže. A tak se mi tam zalíbilo, že jsem tam zůstala. Předtím byla má kancelář nejmenší na úřadě a měla nejvíce dveří, dalo by se říci, že to byl takový průchoďák. Teď mám opravdu důstojné místo.

Jak dlouho už v Hostinném starostujete?
Nyní je to mé třetí volební období, takže devátým rokem. To už člověk nasbírá určité zkušenosti a získá nadhled. A ty zkušenosti si člověk v této funkci musí opravdu odžít.

Do námi zřizovaných škol investujeme, snažíme se, aby děti měly dobré zázemí a odborné učebny. Aby měly možnost se dál rozvíjet.
Dagmar Sahánková, starostka Hostinného

Jak u vás ve městě dopadly komunální volby? Pro sdružení Pro lepší Hostinné to byly volby vítězné.
Ano, já bych řekla, že voliči vystavili účet. Získali jsme nejvíce mandátů ze všech a spolu s koaličními partnery jsme sestavili koalici a pokračujeme dál. Jsem ráda, protože mám ještě spoustu práce před sebou, chceme rozpracované projekty dokončit a ještě některé další začít.

Čtěte také

Vy jste vlastně včera jednohlasně schválili rozpočet města. Jaký bude?
Rozpočet je na stránce výdajové i příjmové, řekla bych, nejvyšší, jaký kdy byl. Samozřejmě vliv má na to inflace a zvýšené daňové příjmy i výdaje. Rozpočet je schodkový, který kryjeme přebytkem z loňského roku.

Co se vám v Hostinném všechno povedlo, na co jste pyšná? Plánovali jste rekonstruovat koupaliště, které bylo přes 20 let zavřené.
Máte pravdu. První, co se povedlo, byla rekonstrukce autobusového nádraží, kde jsme získali dotace z Evropské unie. Dnes máme krásné, moderní autobusové nádraží. Povedlo se otevřít v roce 2021 rekonstruované koupaliště, na to jsme hodně pyšní. A myslím si, že koupaliště navštěvují nejen Hostiňáci, ale i lidé z okolí. Stává se takovým společensko-kulturním centrem Hostinného. Je to opravdu hezký kout Hostinného u rybníčku, v klidové části města, ale přesto téměř v centru.

Čtěte také

A co zimní radovánky?
Vzhledem k zimě, jaká je a jaká byla i v minulých letech, tak si v Hostinném moc nezalyžujete. I když nadšenci a lyžaři z Hostinného upravují běžecké tratě v okolí města. I když jim pak během týdne sníh sleze. Snažíme se na náměstí pod obry dělat i malou přírodní ledovou plochu pro nadšence bruslení. Ale je to podobné jako s těmi lyžemi. Tedy pokud někdo přijede do Hostinného v zimě, tak bych ho spíš pozvala na procházky, protože v Hostinném je krásně i v zimě. Včera jsem si udělala moc hezkou procházku. Šla jsem kolem Labe, máme tam krásnou cyklostezku, tam se dá chodit celoročně. A je na co se koukat, je u nás hezky.

Vy jste dnes přivezla s sebou i krásnou knížku, která také zmiňuje ty vaše obry.
Ano, jsou s ní zmíněny pověsti o obrech. Knížka Tomáše Anděla s názvem Pověsti a povídky z Hostinného. Sepsal ji náš kronikář. A tuším, že tam jsou tři povídky obrech. Jeden obr je pekař, další řezník. V jedné pověsti měli být obři hodní, v jiné už tak hodní nejsou. Rozhodně stojí za to si knihu pořídit a přečíst.

Čtěte také

Každopádně obři na vás dohlížejí.
Určitě, dohlížejí a hlídají. Původně měli hlídat trhovce, aby nešidili. Proto jsou na náměstí a shlížejí na tržnici, na náměstí shora.

Jak se vůbec v Hostinném žije? Jste rodačka, celý život jste tam strávila?
Žiji v Hostinném od svých 12 let, ale narodila jsem se ve Vrchlabí. Ale trávila jsem veškeré prázdniny v Hostinném, je to moje srdeční záležitost.

Jak se tam žije? Máte všechno, co lidé k životu potřebují? To znamená práci, školy, školky pro děti.
Máme veškerou občanskou vybavenost, máme základní i mateřskou školu, máme základní uměleckou školu, kde je velká spádovost, jezdí k nám děti ze širokého okolí. Máme dům dětí a mládeže, což je jedna organizace se základní školou. V Hostinném je také krajské zařízení, je to Krkonošské gymnázium a střední odborná škola. A máme zde i Základní a Střední školu Sluneční pro děti se speciálními potřebami.

Čtěte také

Do těch škol asi také hodně investujete.
Ano, do námi zřizovaných škol investujeme, snažíme se, aby děti měly dobré zázemí a odborné učebny. Aby měly možnost se dál rozvíjet na všech školách.

A co zaměstnání? Zůstávají lidé v Hostinném?
V Hostinném práce je a lidé také hodně dojíždějí do okolních míst, do Trutnova, Vrchlabí, do Dvora Králové za prací. Pokud by se do budoucna našel nějaký zaměstnavatel pro Hostinné, tak budeme jedině rádi. I když jsme moc rádi za ty zaměstnavatele, které tam máme už dlouhé roky. Je dobře, že zaměstnanost v Hostinném je.

Jaké velké projekty plánujete do budoucna?
Snažíme se pravidelně rekonstruovat technickou infrastrukturu, vodovody a kanalizace, které jsou v našem vlastnictví. Máme některé sítě staré více jak 100 let, takže je stanovený plán údržby. Teď se momentálně hodně věnujeme přípravě rekonstrukce kina, které je od roku 2013 po povodních zavřené. Projekt by měl být odevzdaný v červnu a potom bude následovat povolovací proces a snaha sehnat peníze, externí financování odjinud. A podotknu, že to nebude jen kino, půjde o multifunkční, společenský sál. Nebude to jen o promítání, ale také o divadle, o různých akademiích a vystoupeních naší základní umělecké školy.

Na co byste nás pozvala do Hostinného, kdybychom se chtěli přijet podívat?
Mnozí jistě znají Porcinkuli. Takže první víkend v srpnu určitě přijeďte na vyhlášenou pouť Porcinkuli. A kdo nemá rád tolik vzruchu a pouťových atrakcí, tak může přijet třeba i na kole po Labské cyklostezce k nám do Hostinného. Opravdu je u nás moc hezky.

Říká starostka Hostinného Dagmar Sahánková, která byla naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související