V Hostinném funguje profesionální pěstírna konopí. Speciálně vyšlechtěná semena jsou ze Švýcarska

26. leden 2022 09:03

Bývalá továrna v Hostinném na Trutnovsku se proměnila v profesionální pěstírnu konopí. Dodává do velkých provozů i tisíce odnoží. Odběratelé jsou producenti, kteří používají konopí k dalšímu zpracování, většinou v laboratořích. V nich se tvoří extrakty, izoláty, oleje.

Firma plánuje expandovat do západních zemí. Důležité je plnit zákonné požadavky a nepřekročit hranici THC. To prý její produkty splňují.

Čtěte také

„Teď se nacházíme v místnosti, kde pěstujeme mateční rostliny. Z těch děláme, odnože, řízky nebo klony, které potom prodáváme průmyslovým zpracovatelům konopí, ukazuje ředitel firmy Jakub Kryšpín různě velké rostliny. Jsou jich tu tisíce.

Pěstují tady certifikované zakořeněné klony technického konopí vyšlechtěné ve Švýcarsku. „Bylo to vysázeno do záhonů, takže tady probíhala určitá selekce. Téměř rok jsme pracovali na selekci, abychom našli nejvhodnější genetiku, která dává optimální poměry CBD a THC.

Dodržují se přísné ekologické postupy

Pracovník Tomáš se před zaléváním chystá zkontrolovat vodu. „Měříme pH a také teplotu roztoku, která je důležitá. Naměřili jsme pH 6,3, což je naprosto ideální pro zeminu.

Postupně nad jednotlivými záhony pouští větráky. „Simulujeme vítr a kytky se s ním snaží bojovat, snaží se zesílit své stonky. Tedy simulujeme přirozené prostředí.

Čtěte také

Rostliny se přesazují do speciálního substrátu, který se pravidelně obohacuje živinami. Podle Tomáše nepoužívají žádné chemické přípravky na hubení škůdců. „Místo toho dáváme predátory. To jsou makroorganismy, které bojují s parazity. Díky tomu zde máme vlastně docela dobře fungující ekosystém. Rostou nám tu houby, máme zde i žáby, viděli jsme tu už i netopýra.

Když se rostliny sklidí, putují do speciální mašiny, která je odstonkovává a pak do stříhacího stroje. Konečnou fází je sušárna. Tady se květy suší za daných podmínek. „Vlhkost kolem padesáti procent. A potom se to balí a připravuje k expedici.

Cílem firmy je produkovat prvotřídní certifikované klony kvalitním a zkušeným pěstitelům, i urychlit produkci konopí pro průmyslové odvětví.

Spustit audio

Související