Město Police nad Metují postupně modernizuje sociální byty. V některých stále chybí WC i koupelna

2. prosinec 2020 09:55

Toalety na chodbě, koupelna chybí úplně. I tak stále ještě vypadají některé městské byty v Polici nad Metují na Náchodsku. Radnice jeden z nich za zhruba sto padesát tisíc korun právě teď upravuje, nájemníci se tak konečně nebudou muset o záchod s nikým dělit a poprvé po letech dostanou možnost se doma osprchovat.

Čtěte také

„Jsem ráda, že budeme mít vlastní sprchový kout. Ale nejde ani tolik o mě samotnou, jako hlavně o dítě," říká Bohdana Strnádková. Před lety se zadlužila a s manželem a synem skončili v jednom z městských sociálních bytů.

Jde o jednu místnost s umyvadlem. V rohu stojí malá kamna. Právě na nich bylo potřeba ohřívat vodu ke koupání.
„K dispozici byla prakticky pouze studená voda, čili jsem ji musela ohřát v hrnci na kamnech. Potom přelít do vaničky. Vykoupal se jeden a všechno udělat znovu."

Město teď začalo s rozsáhlou rekonstrukcí. Strnádkovým přibyde další místnost, dělníci ji vytvoří z vedlejšího bytu, ze kterého se nájemník odstěhoval.

Čtěte také

„Ten vedlejší byt fungoval úplně stejně, také neměl žádné sociální zázemí," vysvětluje vedoucí sociálního odboru městského úřadu v Polici nad Metují Olga Landová.

V druhé místnosti nově vznikne sprchový kout. Záchod zůstane na chodbě, využívat ho ale budou už jen Strnádkovi.
„Teď už to konečně bude. Po třech letech jsme se dočkali."

Strnádkovi mají teď k dispozici náhradní bydlení, stěhování do nového je čeká během několika týdnů.

Další z bytů ve stejném domě se město podobně chystá upravit v příštím roce.

Spustit audio

Související