Marmeládová královna: Když je příroda bujná a hojně plodí, mám pocit, že je svět ještě v pořádku

2. září 2025

V radioporadně nás čeká téma, které je v současné době velmi aktuální. Zavařování a zpracování toho, co nám letos daly zahrady. Radioporadna o štědrosti letošního roku a také o tom, co s plnými koši jablek, švestek nebo jiného ovoce, případně zeleniny. Pozvání do studia Českého rozhlasu Hradec Králové přijala Monika Kořínková, která žije v souladu s přírodou. 

Před časem jsme vás představovali jako marmeládovou královnu. Platí to stále?
Pořád vyrábím marmelády s láskou, pořád mě to baví. A ta marmeládová královna vznikla díky vítězství a zisku zlaté medaile na soutěži v Anglii, kterou jedna naše marmeláda získala.

Monika Kořínková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Monika Kořínková

zakladatelka rodinného projektu Monamy o společné práci a trávení času způsobem, kterým se vytváří něco hodnotného. Projekt je o zodpovědnosti a přemýšlení nad tím, co v životě potřebujeme a bez čeho se můžeme obejít. Monamy je o lásce k poctivému jídlu, o soběstačnosti, pěstování zeleniny a bylinek, o sběru ovoce a společném vaření.

Jakou radost vám přináší letošní úroda?
Úroda je letos skutečně veliká, ovoce je všude nadbytek. My jsme zavařovali o 106 a v červenci už jsme toho, musím říci, měli plné zuby. Řekla bych, že ovoce byl letos trojnásobek, než běžně bývá jiné roky.

Pro posluchače mám hezký trik. Pokud se vám nechce zavařovat v klasickém hrnci, dá se krásně využít myčka na nádobí.
Monika Kořínková, marmeládová královna

Zavařování je nejlepší způsob, jak si uchovat na zimu ovoce?
Určitě, protože když zavaříte, tak máte ovoce ve skleničkách, uložíte ho v podstatě kdekoliv, nezabírá místo. Samozřejmě můžete uložit ovoce i do mrazáku nebo zpracovat sušením, což je ale trošku složitější. Podle mne je zavařování ideální způsob, jak si uchovat přebytky ovoce.

Čtěte také

Máte nějaký speciální zavařovací trik? Nebo jedete klasiku?
My jedeme klasiku, takže děláme marmeládu klasicky v otevřeném hrnci. Ale pro posluchače mám hezký trik. Pokud se vám nechce zavařovat v klasickém hrnci, sklenice ponořené do vody, která má 80 stupňů Celsia a musíte hlídat teplotu, dá se krásně využít myčka na nádobí.

Dáte uzavřené skleničky do myčky, ideálně, když do nich marmeládu dáváte hodně horkou, okamžitě zavíčkujete, samozřejmě musíte očistit víčko a mít vypařené sklenice, to je klasika, kterou každý zná. A pak dáte sklenice do myčky a spustíte ji bez tablety na ten nejvyšší program, který myčka má. Což je právě 75 až 80 stupňů. Když to necháte 2,5 hodiny na dlouhém programu, tak se zaručeně zavaří. Pak už je jen vyndáte a máte hotovo.

Čtěte také

Mám zkušenost, že se skutečně víčko chytne a není to v žádném případě málo zavařené. Kdyby se někdo bál, že to nedosáhne potřebné teploty. Zejména, když do sklenic nalijete marmeládu horkou.

Týká se to jen marmelády nebo se tak dá zavařit i ovoce?
Ano, zkoušela jsem to. Ovoce nebo jakékoliv kompoty můžete tak zavařit. Já jsem jeden rok dokonce takto zkoušela zavařovat i klasické okurky nakladačky do velkých sklenic, do litrovek. A povedlo se. Tam se naopak nálev dává vlažný. Sklenice mi drží čtyři roky, mám je ve spíži a jsou pořád v pořádku.

Co vám přineslo největší radost v letošní zavařovací sezóně?
Asi ona hojnost. Mně se líbí, když je příroda bujná, když plodí. Dává mi to pocit, že je svět ještě v pořádku.

Monika Kořínková a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou zavařovací radioporadnu s Monikou Kořínkovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.