Mandala není jen krásný obraz. Je to aktivní odpočinek, když si ponořením do tvorby vyčistíte hlavu

27. září 2024

Určitě jste se už setkali s mandalami. Možná je vnímáte něco jako antistresové nebo relaxační omalovánky, především pro dospělé. A možná vás i překvapilo, kde všude jste na ně už narazili. Třeba i v obchodech, které nemají s výtvarným uměním nic společného.

A možná jste se i zarazili, co na mandalách někteří lidé mají. Tak pojďte o nich zjistit něco víc. Co to vlastně taková mandala je, jak se kreslí a jak funguje. Do tajů mandal nás dnes zasvětí osobní koučka Petra Volenec Němečková.

Kruhové vzory už od starověku symbolizují myšlenku, že život nikdy nekončí a vše je propojeno. Kruhové jsou rotundy i rozetová okna.
Petra Volanec Němečková, osobní koučka

Někoho potěší už jen pohled na krásný obraz, jiný má radost, že si může obraz sám vytvořit, dalšího mandala uklidňuje. Jak jste k mandale dostala vy?
Když přemýšlím a vzpomínám, jak jsem se k tomuto symbolu dostala já, tak už tím vlastně naznačím, proč na nás ten obraz příjemně působí. Já jsem se k tomuto symbolu dostala už možná před 20 lety a přivedla mě k němu ne úplně příjemná situace.

Čtěte také

Tak to ale v životě bývá, když mi zemřela velmi blízká osoba, a já jsem hledala způsob, jak se s tou bolestí uvnitř sebe vyrovnat, jak najít zpátky vnitřní klid a naději. A v rámci hledání různých technik a metod, jak opět najít možná i smysl života, jsem objevila kruhový tvar, který se vymalovává. To byla má první mandala.

Mandela má velkou tradici, objevuje se v různých náboženstvích. A když ji vytváříme, nebo když se na ni třeba i jen díváme, dokáže uklidňovat. Jsou to krásné barvy a obrazy, které působí velmi harmonicky. Protože se v mandale, tedy v tom kruhu, pravidelně opakují ať už geometrické nebo jiné tvary.

Určitě si vzpomenete, že jste jako děti používali krasohled. Tak to je vlastně také mandala. Možná si vzpomenete na matematiku a geometrii, kterou jste se učili ve škole. Snad je i škoda, že se ty naše znalosti potom nepřesunuly více do výtvarné výchovy. Mandala totiž vyvolává pocit harmonie už jen pravidelným opakováním tvarů.

Při tvorbě není vůbec potřeba hledat žádný skrytý význam ani poslání. Tvorbu mandal berte jako kreativní tvoření a sebevyjádření.
Petra Volanec Němečková, osobní koučka

Mandaly většina lidí považuje za jistou kategorii omalovánek. Další část je považuje za něco, co prostě do běžného života nepatří. Zařazují je totiž do kategorie esoteriky a to je odrazuje. K jejich vlastní škodě.

Čtěte také

Mandala je především nadčasový symbol jednoty a rovnováhy. A přestože máte možná pocit, že patří jen do Indie nebo Tibetu, mandaly se používaly od pradávna i v naší kultuře. Jak to?
Mandala totiž v překladu znamená kruh a také ornament nebo oblouk. Slovo mandala pochází ze sánskrtu, ale ornamenty a kruhové vzory najdeme i v křesťanství.

Kruhové vzory už od starověku symbolizují myšlenku, že život nikdy nekončí a vše je propojeno. Kruhové jsou rotundy i obrazce nacházející se v rozetových oknech, kruhových bludištích na podlahách katedrál i kopule kostelů.

Pro někoho je mandala a její tvoření způsobem meditace, pro jiného opravdu jen „obyčejná“ relaxace. Pro další jsou mandaly něco jako „lék“, něco, co je podpořilo při nejrůznějších zdravotních obtížích.

Mandalu do západní kultury přinesl především psycholog C. G. Jung. Uvádí se, že během výzkumu u duševně nemocných pacientů zjistil, že když jeho pacienti malují sérii tibetských mandal (jednoduše kulaté obrazy) zlepšuje se jim zdravotní stav. Přisuzoval to tomu, že ve svých obrazech nevědomky vyjádřili, co je trápí.

Mandala = kruh, ornament nebo oblouk. Symbol jednoty a rovnováhy. Prostě tvořte, vypněte analytickou část mozku a odpočiňte si.
Petra Volanec Němečková, osobní koučka

Takhle tedy Jung objevil „léčivou" schopnost kulatých obrazů a stal se prvním propagátorem kreslení a vymalovávání mandal v Evropě. A i díky němu se mandala postupně dostala do interiérového designu a stala se také motivem omalovánek pro dospělé.

Čtěte také

Jak už je zmíněno výše, kreslení a tvoření mandal může být nesmírně rozmanité a tvořivé. Mandaly se dají různě sestřihávat, dokreslovat, dolepovat. Mandala a její pravidelnost se dokonce může využít i při výuce geometrie nebo výtvarné výchovy.

Klidně můžete vzít talířek, obkreslit si ho na papír a pak do kruhu kreslit cokoliv vás napadne. Můžete využít šablon nebo různých kruhových tvarů. Při tvorbě není vůbec potřeba hledat žádný skrytý význam ani poslání. Tvorbu mandal berte jako kreativní tvoření a sebevyjádření. Prostě tvořte, vypněte analytickou část mozku a odpočiňte si.

Je to aktivní odpočinek, kdy si ponořením do tvorby takzvaně vyčistíte hlavu.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Petrou Volanec Němečkovou o mandalách si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související