Každý umí malovat, jen to prostě neví. Zažijete spoustu legrace, říká výtvarnice Kateřina Krausová

4. srpen 2022

Výtvarnice Kateřina Krausová je vynikající a oblíbenou pedagožkou, mámou, babičkou i kamarádkou. Navíc má talent překvapovat a objevovat nové výtvarné postupy. Srší nápady, ale i nepřehlédnutelnou vizáží. Na rozhlasovou návštěvu k expresivní malířce, grafičce, sběratelce a autorce karet zve do Stavu na Novopacku redaktorka Vlaďka Wildová.

A co se ve zvukové Návštěvě nedozvíte? Třeba to, že se Kateřina Krausová narodila v Nymburce do rodiny italského typu, kde bylo pořád veselo, plno kamarádů a přátel. A všichni prý drželi pohromadě.

Čtěte také

„U nás se čaj ze sáčků pil na litry a k večeři býval chleba s máslem a s tekutým kořením Magi, Od dětství jsem zažila úžasnou podporu realizovat své bláznivé nápady a možnost věnovat se i malování. Po absolvování vysoké školy jsme se odstěhovali do Nové Paky.“

„15 let jsem zde učila na ZUŠ, a kam se podíváte, jsou moji žáci. Umělci, které jsem připravovala na střední umělecké školy a fakulty architektury. Je jich za můj život snad kolem padesátky. Hodně jsem se od nich naučila a našli byste mezi nimi i zvučná jména,“ vypráví Kateřina Krausová, která se snaží vzbudit ve všech dětech i dospělých lásku k výtvarné tvorbě a k umění.

Kateřina začala před lety sbírat karty. Ke sběratelství ji přivedla její vlastní tvorba originálních karet, kterých už „vydala“ deset balíčků. Kromě hracích i vykládací, např. pop-artové, karty Patriot, Pršíčko pro děti se zlobivými čertíky nakreslenými podle dětí jejích kamarádek, pexeso.

Každý umí krásně malovat a může si u toho užít hodně radosti. Jen to prostě neví.
Kateřina Krausová, výtvarnice a oblíbená pedagožka

„Sbírám úplně všechny karty včetně pexes, které mají obrázky, jež mě zaujmou. Oproti jiným vyhraněným sběratelům je moje sbírka různorodá. Mám i pěkné historické kousky třeba ze začátku minulého století, nádherné japonské karty vydané v Americe, milované Černé Petry, které jsem jako malá hrála v pěti letech. Jsou to karty, ke kterým mám největší citový vztah. Často si tou sbírkou listuji pro inspiraci k vlastní tvorbě.“

Čtěte také

Právě dokončila vykládací karty 21. století. Hrdinové na nich používají mobily, bitcoiny, esemesky, elektromobily, ale přesto obrázky působí na stejné emoce, city, které zažívali lidé kolem roku 1800, kdy si ve Francii za doby Napoleona Bonaparte začali tyto karty vykládat.

Hesla na Kateřininých kartách jsou ve čtyřech jazycích: v českém, německém, anglickém a francouzském. Je tam Eiffelova věž, Pražský hrad, hořící Notre Dame. Ten symbolizuje velkou ztrátu.

„Jsem opravdu šťastná, že jsem dílo dotáhla do konce. Můj partner, se kterým jsem tuto tvorbu konzultovala, mě podporoval a motivoval, abych to nevzdávala a nedávala karty jen do nějakého konkurzu, ale dokončila je sama za sebe. Jsem za to moc ráda!“

Putování s BB za kostelními tématy

Díla Krakatky jsou zastoupena v soukromých sbírkách v Čechách, Německu, Švédsku, USA a Holandsku. Pravidelně se účastní plenérů, patří k výtvarné skupině Neprůbojní a Spolku podkrkonošských výtvarníků.

Čtěte také

Vystavovala mnohokrát společně s nimi i samostatně, pověstné jsou její výtvarné exkurze se studenty, projekty s tvůrčími výstupy, nápady s nadsázkou, i s hloubkou významu, výuková videa v době pandemie.

Zvláštní výtvarnou kapitolou posledních let jsou „kostelní témata".

„S mou kamarádkou, malířkou a kolegyní Blankou Bihelerovou jsme pravidelně o prázdninách cestovaly po našich zapomenutých kostelech a klášterech. Vznikla tak inspirace pro obrazy např. s detaily interiérů barokních klášterů, anděl z kostela v Úštěku, tlustí andílci z kláštera v Bohosudově nebo sloupoví z novopackého kláštera. Za nejzdařilejší obraz z poslední doby považuji Růžového anděla.“

Sběratelka a autorka hracích i vykládacích karet Kateřina Krausová

„Pokud lze o někom říci, že je to umělec tělem i duší, pak je to Kateřina Krausová. Její osobu nelze minout bez povšimnutí,“ řekla o své kamarádce Blanka Bihelerová. A tento citát si dovolujeme využít jako nejvýstižnější tečku za představením ženy, kterou v davu prostě nepřehlédnete. Ať už jde o vizáž nebo o výtvarno.

Kočkování s Kateřinou

PaedDr. Kateřina Krausová

neklidná expresivní malířka, grafička, středoškolská učitelka, sběratelka a autorka karet, se narodila v Nymburce, kde navštěvovala LŠU u Olgy Douděrové. Výtvarné vzdělání doplnila o kurzy u ak. malířky Šteflové v Praze a letními kurzy u doc. FAVU Petra Kvíčaly a Luďka Rathouzského. Absolventka pedagogické fakulty UK v Praze po studiu vyučovala 15 let v ZUŠ v Nové Pace, pak více než 15 let na Gymnáziu a SOŠPg v Nové Pace. Je lektorkou krajinářských plenérů, členkou výtvarné skupiny Neprůbojní, autorkou mj. Novopackých omalovánek, ilustrací k místním pověstem, grafických reklamních plakátů, skládaček, i vykládacích karet. Těžiště její tvorby kromě kreseb spočívá v akrylové a olejo-epoxydové malbě. Tvoří olejomalby, pastely, drobnou grafiku, kaligrafii a koláže. Odvážně a provokativně hledá další cesty uměleckého projevu. Má dvě dospělé dcery, žije ve Stavu u Nové Paky.

Spustit audio

Související