Paní Táňa začala „na stará kolena“ malovat obrazy. Inspiraci našla v hračkářství

24. červenec 2021

Stěny zimní zahrady v Domě s pečovatelskou službou v Hronově zdobí celá řada obrazů. Namalovala je jedna z obyvatelek domova. Ta se přitom tomuhle koníčku začala věnovat až krátce před sedmdesátkou, navíc úplnou náhodou.

„Sedla jsem si a řekla, co teď?"
Právě tuhle otázku si Táňa Jungwirthová položila krátce potom, co se v sedmašedesáti nastěhovala do malého bytu v domě s pečovatelskou službou v Hronově. K rozhodnutí ji pomohla návštěva jejího vnuka, se kterým zašla do hračkářství.
„A tam měli Malujeme podle čísel. Chtěla jsem to Tomáškovi koupit, ale on o to nestál. Když potom odjel, tak jsem si to koupila pro sebe."

Čtěte také

Tehdy paní Táňa namalovala svůj první obraz. Podle čísel. Malování ji ale tak chytlo, že následně nakoupila potřeby pro skutečné malíře.
„A začala jsem normálně malovat."

Od té doby vytvořila víc než pět desítek obrazů. Inspirují ji některá místa Hronova, ale hlavně řecké ostrovy.
„Moře to je prostě moje. Nevím, jak bych to vyjádřila. Není to láska, ale u moře zkrátka cítím, že jsem to já."

Pravidelně tak jezdí do Řecka na dovolenou, zážitky pak přenáší na plátno. Žádný řád přitom nemá.

Táňa Jungwirthová se před sedmdesátkou rozhodla věnovat malování

Maluje podle nálady, někdy ve dne, jindy dokonce i v noci.
„Jednou jsem malovala kosatce a nemohla jsem přijít na správnou barvu. Lehla jsem si a potom jsem se v noci vzbudila, šla jsem barvu namíchat a opravdu jsem v jednu ráno namalovala kosatec tak, jak měl být."

Čtěte také

S úsměvem ale připouští, že jsou i chvíle, kdy se jí vůbec nedaří.
„To mám často, nadávám si pak a říkám, že končím, že už nikdy nic malovat nebudu. Neumím to, nemám na to a jdu od malování pryč. Ale to mě vždycky drží tak jen dva dny."

Část svých obrazů paní Táňa rozdala, další má vystavené v zimní zahradě domu s pečovatelskou službou a mnoho jich je uskladněných v komoře.

Touhu předvést své umění na výstavě přitom prý nemá.
„Mě vám to ani nenapadlo. To tom asi netoužím."

Teď se vitální seniorka chystá malovat další svůj obraz, zobrazí na něm vzpomínky na ostrov Santorini.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.