Mandala z barevných písků ukazuje, jak se chaos může měnit v harmonii. Tradičně ji sypou ve Vrchlabí

13. březen 2022 07:59

Celý demokratický svět si v tyto dny připomíná nejen povstání tibetského lidu proti čínské okupaci. I v nejvyšších českých horách se točí tibetské modlitební mlýnky a vlají vlajky se sněžnými lvy, přibyla ale i solidarita s těžce zkoušenou Ukrajinou. V hale vrchlabského zámku, plné vůně a zvuku meditační hudby, vznikala už od čtvrtka tibetská mandala.

Čtěte také

Hala vrchlabského zámku, na zemi magický obraz mandaly. Symbol solidarity s Tibetem, zemí na střeše světa. A také symbol jednoty a rovnováhy.

Děti nemají v paměti pojem, který my dobře známe, okupace. „Vždy je to o tom, o čem se doma mluví. Máme ve škole jak děti z Ukrajiny, tak z Běloruska i Ruska. A jak se k tomu staví rodina, tak to tlumočí i samotné dítě,“ říká ředitel Základní školy Náměstí Míru ve Vrchlabí Petr Jindřich.

„Samozřejmě se snažíme, aby pohoda ve škole převládla, aby se dítě nebálo říci svůj názor a došlo se k humanitárním závěrům.

Mandala z barevných písků ukazuje, jak se chaos může měnit v harmonii (ilustrační foto)

A děti budou sypat mandalu. Na zemi je spousta pytlíčků s barevnými písky. A určitě tady bude i žlutá a modrá. „Jistě. A vedle tibetské vlajky dnes vlaje i ukrajinská. Pro nás všechny, kteří jsme se zaobírali lidskými právy vždy v takovém módu, pojďme si připomenout ono bezpráví v Tibetu před více jak 60 lety, je obrovský šok to, co se děje v současné době.

Čtěte také

Mandala v ornamentu na dlažbě. A Vladimír Jindra, ředitel Kulturního domu ve Vrchlabí, právě vysypává jednu část. Začíná se od středu, centra všeho vesmíru. „A pak už to v naprosto nestřeženém prostoru necháváme pro všechny kolemjdoucí. Krkonošský národní park tuto tradici zahájil a my ji teď neseme.

„Ta touha, myslet na lidi, kterým bylo ublíženo, vůbec neumdlévá. Je to vlastně nesmírně pozitivní akt a čas v tom nehraje vůbec žádnou roli. Ten pocit nespravedlnosti zůstal a já bych chtěl jen vzkázat všem mocným tohoto světa, že bezpráví nebude zapomenuto nikdy.

„A jediný východ z onoho nepěkného stavu, který nyní je, že se nakonec ty dvě strany sejdou u stolu a budou se muset domluvit.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související