Tibet, jak ho už nikdy nikdo neuvidí. Jen v unikátním československém dokumentu z roku 1954

15. březen 2019

V pátek 15. března byl hostem Lady Klokočníkové houslista, horolezec a dobrodruh Viktor Kuna. Sám filmař a mimořádný člověk, jehož životní příběh by také vydal na film, představil unikátní československý dokumentární film o Tibetu z roku 1954.  

Po více než 60 letech od svého vzniku se do českých kin vrátil film Cesta vede do Tibetu. V roce 1953 ho natočili režisér Vladimír Sís a kameraman Josef Vaniš. Film získal několik cen, ale v tehdejším Československu ho pak cenzura zakázala.

Přináší svědectví o stavbě velehorské silnice v době, kdy byl už Tibet několik let okupován Čínou. Některé záběry jsou dnes zcela unikátní, protože mnoho míst a klášterů bylo při čínské kulturní revoluci kompletně zničeno.

Úžasný film o nádheře Krkonoš natočil houslista, horolezec a dobrodruh Viktor Kuna

Krkonoše - jedinečná zpráva o jedinečných horách

Do roku 2002 odehrál na 1500 sólových koncertů jako houslista. V roce 2002 úraz míchy způsobil změnu kariéry. Studium diplomatické akademie, práce na Ministersvu zahranišních věcí ČR a poté projektový management, mezinárodní obchod a ředitel softwarové firmy, byly jeho další činnosti. V roce 2009 založil Dech hor - festival alpinismu a dalekých cest. 

Kvůli neshodám s čínskými filmaři vznikly nakonec tři verze filmu. Jedna byla pro Československo, další pro Čínu a další pro festivaly. Diváci tak mají nyní možnost vidět jedinou dochovanou verzi, která byla určena pro česká kina.

Snímek získal v roce 1955 ocenění na festivalech v Benátkách a v Karlových Varech, ale teprve v roce 1956 povolila cenzura jeho uvedení v kinech. Na konci 50. let bylo promítání opět zakázáno, říká distributor filmu Viktor Kuna.

Film zachycuje architektonické památky a obrazy ze života Tibeťanů, které už dnes neexistují. Je unikátní v tom, že tyto záběry dnes už není možné pořídit, protože ty věci byly při kulturní revoluci v Číně kompletně zničeny.

Cesta vede do Tibetu

Tvůrci filmu netušili, že pořizují možná poslední záběry specifického života a unikátních kulturních památek. Natáčeli nádherné vysokohorské scenérie, život prostých Tibeťanů i obřad se XIV. Dalajlámou, těsně před odchodem do exilu.

Viktor Kuna by film rád dostal mezi co nejvíc lidí a také do ciziny. Spolu se synem režiséra Davidem Sísem doufá, že se jim podaří získat samostatně původní hudbu Zdeňka Lišky a budou moci vytvořit novou verzi snímku.

A vzhledem ke stále stoupajícímu zájmu o Tibet mezi mladými Číňany by nakonec mohl být snímek Vladimíra Síse uveden i v Číně.

Poslechněte si záznam přenosu z kavárny District V v Havlíčkově ulici: 

Spustit audio

Související