Majitelé doudlebského zámku chtějí založit vinici. Sen si začali plnit opravou historického sklepa

17. srpen 2019 10:00

Vysázet vinici mají v plánu majitelé zámku v Doudlebách nad Orlicí. Na jižních svazích jejich pozemků sice víno nikdy nebylo, ale podle odborníků dnes existují odrůdy, kterým by se tam mělo dařit. 

Jak říká správce rodinného majetku Petr Dujka, ke správným vinicím patří i pořádný sklep. A proto ho začali v jedné z nepoužívaných částí sklepení budovat.

Čtěte také

Přecházíme podél bývalých stájí a blížíme se k zajímavému vchodu, který se nachází pod úrovní země. Je tu staveniště, překračujeme hadice a jdeme po rozbitých schodech dolů.

„Všechny tyto schody budou zbořeny a budou zde postaveny jiné schody, po kterých se bude dát chodit. Ne tak krkolomně, jako jsme šli dnes my," usmívá se Petr Dujka.

A hned doplňuje: „Já jsem vlastně pod touto budovou našel sklepy. Tedy já jsem o nich věděl. Akorát se mi do nich nikdy nechtělo je vyklízet. Bylo tady obrovské haraburdí, protože v přilehlých budovách postavených v době barokní, a v době kdy patřilo všechno všem tady byly traktory. Takže ve sklepích jsme tady našli veškeré haraburdí z těchto let."

Majitelé doudlebského zámku chtějí založit vinici. Sen si začali plnit opravou historického sklepa

Jedna místnost vedle druhé. A je tady voda. Jedná se opravdu o veliký prostor o několika patrech.
„Dřív si tady za minulého řežimu s odstraňováním vody nikdo žádné problémy nedělal. A tady budeme mít banku vín."

Čtěte také

S opravami těchto prostor také souvisí novinka, kterou tu plánují. V Doudlebách nad Orlicí bude vinice.

„Ano, to je taková symbióza. Když už máme sklep, tak chceme mít i vlastní víno. Mám to štěstí, že jsem se seznámil s jednou regionální vinařkou, která mi nabídla pomoc při sadbě vína," říká Petr Dujka.

A na závěr doplňuje:„Zjistili jsme, že sazenice Solaris může být v nadmořské výšce 300 metrů. Paní vinařka už bude letos poprvé sklízet, mne to čeká až za pět let. Já teprve hnojím. A na jaře budeme sázet do 2 000 jamek víno. Takže já ho možná předběhnu tímto sklepem."

Renesanční zámek Doudleby nad Orlicí dal v roce 1588 postavit Mikuláš Starší z Bubna.

Sklepní prostory na zámku v Doudlebech nad Orlicí budou hotové do konce tohoto roku. A pro návštěvníky budou přístupné od příští turistické sezóny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související