Lodivadlo připlouvá do Hradce Králové. Filip Huml přiváží Východočechům kousek Skotska

30. květen 2019

Ve studiu Českého rozhlasu je dnes herec Filip Huml, který chce Východočechům nabídnout kousek Skotska. Staví Loď umělců, která na své palubě poveze umělce i diváky. A Filip, jak už z našeho vysílání víte, umí také nádherně hrát na skotské dudy.

Filipe, ty máš dudy přímo ze Skotska?
Ano, je to tak. Občas s nimi budím kamarády na táboře a většinou je to rychle probere. Jediného člověka jsem neprobral, to je jeden kamarád, který vydrží opravdu hodně.

Projekt Lodivadlo aneb Loď umělců, která na své palubě poveze Hradcem Králové umělce i diváky

Máš na sobě i kilt, slušivou sukni. Ale protože tě znám, tak se trošku bojím zeptat, co pod ní máš?
Klasické skotské spodní prádlo, což je čerstvý vzduch. Tradice se musí dodržovat. Je to velká láska ke Skotsku. Já nevím proč, asi jsem tam v minulém životě žil nebo možná nějaký můj předek. Nesnažil jsem se to zatím moc dohledat, ale uvidíme, třeba to jednou dohledám.

Chceme, aby mohli lidé v Hradci Králové přes celé léto chodit na různé koncerty a divadélka. Aby se v Lodivadle cítili dobře.
Filip Huml, herec a autor projektu Lodivadlo

Neříkal sis někdy, proč jsem se nenarodil ve Skotsku?
Když tam přijedu, tak se tam cítím jako doma. Ale opravdu doslova. Tak mi buší srdce, cítím krásný mořský vzduch. Opravdu tomu věřím, že tam někdo z mých předků žil.

Zrzavý rošťák Filip Huml se zamiloval do divadla a chystá na léto projekt Lodivadlo

Filip Huml v inscenaci Pavla Vašíčka Vyšla hvězda nad Betlémem

V pátek 4. ledna 2019 byl hostem Lady Klokočníkové po 10. hodině dopolední v živém vysílání z kavárny District V v Havlíčkově ulici v Hradci Králové herec královéhradeckého divadla Drak Filip Huml.

Ovšem upřímně jsem ráda, že jsi se narodil tady u nás. Kdo by potom stavěl Loď umělců? Popiš, jak má tvůj projekt, loď a Lodivadlo, vypadat.
Je to inspirace Skotskem, protože my jsme tam objevili několik zajímavých objektů, když to tak řeknu. Skoti, když doslouží loď, tak ji vytáhnou na břeh, otočí ji vzhůru nohama a třeba ji přepůlí nebo z ní udělají i střechu chalupy. Ovšem když ji přepůlí, tak z toho udělají samostatnou chatičku nebo loděnici. Jako my jezdíme na chatu, tak oni jezdí na loď, ale obrácenou dnem vzhůru a to vytvoří takovou krásnou klenbu. Když jsme tam s mojí ženou byli, tak jsme bydleli v takové chatce a bylo to úžasné. Je to jak v kostele, ale přitom, jak je to ze dřeva, tak to má ještě trošku jiný charakter.

Jak bude velká loď, která by měla stát v Hradci Králové na Kavčím plácku?
Měla by být dlouhá 26 metrů, široká 10 metrů a do výšky něco málo přes 6 a půl metru.

Tam už se nějaký ten návštěvník vejde.
Je to koncipované zhruba na 250 návštěvníků, diváků.

Věřím, že netradiční scéna bude umělce i diváky lákat. Kdy má vyplout poprvé?
My bychom rádi, kdyby se nám poprvé podařilo postavit tuto loď na festival Evropských regionů a na Open air festival, což je na konci června.

To je už za pár. Takže se loď staví?
Loď se staví. Dřevo, kov i plachtovina, všechno je ve výrobě. Teď si jen držíme palce a snažíme se samozřejmě shánět prostředky na to, abychom mohli loď i dovybavit. Aby tam bylo profesionální osvětlení a pódium.

Projekt Lodivadlo aneb Loď umělců, která na své palubě poveze Hradcem Králové umělce i diváky

Neříkal sis v posledních týdnech a měsících, že je to příliš velké sousto?
Na divadelním festivalu spolupracujeme už nějakých osm let. Takže trošku máme nějaké zázemí, zkušenosti a hlavně diváctvo. Ještě se nám ho podařilo rozšířit, protože teď mám dvě malé děti, takže jsme se dostali do takových skupinek dalších rodin s dětmi. Začínáme vytvářet kulturní akce už pro ty nejmenší, což jsme v Divadle Drak dělali vždy, takže jsem na to zvyklý. Ale my jsme se rozhodli, že to ještě rozšíříme přes letní měsíce a nebudeme to dělat jen v průběhu divadelního festivalu, ale uděláme to prostě červen, červenec, srpen a září.

Lodivadlo připlouvá do Hradce Králové. Filip Huml přiváží Východočechům kousek Skotska

Zkrátka ať Hradec žije pořádně kulturou. Takže jsi zatím nemusel slevovat ze svých představ? Vyšperkovaná Loď umělců, inspirovaná životem ve Skotsku, obohatí kulturní scénu, jak sis přál?
Budeme rádi, když to hlavně naplníme. Nemyslím lidmi, ale programem. Protože máme spoustu zajímavých interpretů, kteří se toho budou účastnit, ať divadelníci nebo hudebníci, výtvarníci. Dokonce se tam bude cvičit jóga a budou různé workshopy vzdušné akrobacie, atd.

Projekt Lodivadlo aneb Loď umělců, která na své palubě poveze Hradcem Králové umělce i diváky

Poprvé tedy vyplujete a představíte se lidem při divadelním festivalu. Ten začíná 21. června.
Je to tak. My na Kavčím plácku začneme o den dříve, abychom si to hezky rozjeli, protože spolupracujeme například i s Městskou knihovnou. Takže jsme jim dali prostor.

Loď už se vybrušuje, ale už asi víte, kdo konkrétně se představí na lodním pódiu mezi prvními?
Právě úplně mezi prvními se představí Městská knihovna. Vymysleli jsme krásný večer, kdy se chceme věnovat komiksu, což je v dnešní době docela populární odvětví. A ovlivňuje spoustu dalších kulturních médií, třeba filmů. Chceme tak přilákat na Kavčí plácek i mládež.

Zmínil jsi i muzikanty, herce, nějaké akrobaty. Co říkali, když slyšeli, že budou hrát v lodi?
Všichni se samozřejmě nejdřív divili, ale pak jsem jim to vysvětlil a ukázal. Musím říct, že se to spoustě lidem líbí. Právě proto, že to je netradiční stavba, která bude sloužit tomu, že nás přikryje a schová, když bude pršet. A když bude nesnesitelně sluníčko, tak budeme mít nějaké zázemí, kde můžeme fungovat dál a bude nám tam příjemně. Chceme, aby tam přes celé léto mohli lidé chodit na různé koncerty, divadélka, aby se cítili dobře. Hradec prostě není přes to léto nějaké divoké město. Ale spolupracujeme s muzikanty, kteří dělají takový projekty, které jsou na letní podvečery úplně ideální.

Ať tedy bude teplo nebo zima, tady to nikomu nebude vadit, protože tam nebude ani foukat.
Je to tak. Loď bude krytá i z boku. Bude to multifunkční artefakt, protože úžasný mladý pan architekt Albrecht, s architektkou paní Gregorovou, se do toho pustili úplně bezhlavě, vytvořili opravdu zajímavý design lodě, který je multifunkční. Ty boky se dají vytáhnout, stáhnout, všechno se to dá upravit přesně podle počasí.

Projekt Lodivadlo aneb Loď umělců, která na své palubě poveze Hradcem Králové umělce i diváky

Loď by tedy neměla být na Kavčím plácku jen na divadelní festival, ale i následující měsíce. 26 metrů, jak se to bude rozkládat, skládat, pokud byste se rozhodli, že ji přemístíte jinam?
My to nechceme přemísťovat.

Bude to tam nastálo?
Samozřejmě nemůžeme tam postavit stavbu nastálo, ale chceme ji postavit v červnu a zbourat v září. Bude to dřevěné žebroví, přes které bude natažená plachta, takže to nebude tak složité. Úplně jednoduchý to také nebude, ale bude to o to krásnější a budeme si toho víc vážit. Stojí tam dokonce i krásný strom babyka, tak jsme se rozhodli, že tomu stromu uděláme festival. Bude se jmenovat Festival pod babykou a bude dva dny na konci července.

Čtěte takéLodivadlo - Boatheatre

Je také ze strany Klicperova divadlo i Divadla Drak nějaká podpora, že by to mohla být pro ně další alternativní scéna?
Já si myslím, že ano. Protože my se vlastně doplňujeme. Proč bychom kopírovali Klicperovo divadlo nebo mou domovskou scénu Divadla Drak, když můžeme nabídnout přes léto, když jsou divadelní prázdniny, představení, která se odehrávají mimo divadelní provozy. Když je Festival evropských regionů a Open air festival, tak se podporujeme navzájem tím, že máme společnou propagaci a patříme do konceptu obou festivalů.

Pavla Kindernayová a Filip Huml ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

V tuto chvíli je to určitě hlavně o nadšení vás všech, kteří jste do projektu zapojeni. Kolik vás je dohromady?
Pořád nás přibývá. V tom základu je nás, řekněme 10. I když úplné, tvrdé jádro jsme tři. Ale pak se nabalují další lidi, dobrovolníci. Už máme takovou strukturu, kde má každý na starosti něco. Někdo dobrovolníky, někdo technické věci, někdo program, někdo finance. Snažíme se, abychom se cítili jako jedna rodina.

Všichni mají vztah ke Skotsku?
Většina. Musím říct, že většina. Neříkám, že všichni. A ti, co ho neměli, tak my jsme je pro to Skotsko nadchli. Opravdu už i třeba letos se tam chystají.

A my jsme rádi, že kus Skotska přivezete i na východ Čech. Filip Huml, herec Divadla drak a také autor projektu Lodivadlo, loď umělců byl hostem Českého rozhlasu Hradec Králové. Děkuji za návštěvu a hodně štěstí.
Krásný den.

Spustit audio

Související