Každý v sobě ukrývá dítě, i když je už dospělý. Divadlo DRAK ve vás vždy otevře něco nového

12. září 2018

Umělecká ředitelka královéhradeckého Divadla DRAK Dominika Špalková je hostem ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové. Žena, která je už naprosto nadobro spojená s tímto divadlem. To letos celý tento rok slaví své významné životní jubileum, krásné 60. narozeniny. Tak bude určitě o čem si povídat.

Opravdu se celý rok snažíte naplnit různými akcemi, aby k vám do Divadla Drak návštěvníci zavítali. Ale nejdřív mě zajímá něco úplně jiného. Jaké bylo léto?
Léto bylo báječné, ale také pracovní. Protože my v létě většinou všichni už připravujeme novou sezonu. Takže i já jsem připravovala jeden scénář, který chystáme na další sezonu a také jsem navštívila úžasný festival v Mirepoix ve Francii. Abychom už zase vybírali k nám do Draku na příští rok zajímavá představení.

DRAK je velká rodina. Divadlu přeji hlavně dětskou radost, hru a objevování. I když je nám 60 let.
Dominika Špalková, umělecká ředitelka Divadla DRAK

Užila jste si ty prázdniny i po stránce odpočinku?
Ano. Divadlo Drak bylo i v minulosti spojeno hodně s Francií, ty vlivy jsou pořád znát. A myslím si, že by bylo dobré ještě probádat tuto oblast a udělat nějaké divadelní výměny.

A to už krásně vzpomínáte na těch 60 let, které má Divadlo Drak za sebou. 1. ledna roku 1958 to bylo, kdy se divadlo narodilo. Vy máte nějakou osobní vzpomínku z dětství? Protože jste Hradečák, skoro celý život jste tady vyrůstala.
I když jsem se tady nenarodila, tak samozřejmě když jsem byla malá, se školou jsme do Divadla Drak chodili. Přiznám se, že to vždy byl výjimečný zážitek, ale až takový trošku jako ne úplně bázlivý, ale nebylo to úplně typické představení. Vždycky ve mně něco nového otevřelo nebo něco vyprovokovalo. Aby se člověk zamyslel. Ta imaginace, nádherné výtvarné zpracování, to jsem jako dítě nikde v jiném divadle nemohla vidět. Takže určitě zapůsobilo. Hluboce.

Představení hradeckého divadla DRAK ve vás vždy otevře něco nového - Faust

A proto jste se rozhodla potom studovat Divadelní akademii?
Také. Já jsem jako malá chodila do Základní umělecké školy, do divadla Jesličky, od první třídy. Tedy to divadlo jsem měla takto propojené od dětství až dosud. Tak jsem ráda, když se ty kruhy takto uzavírají.

Můžeme některé vzpomenout. Třeba osobnost, která byla nedílnou součástí Divadla Drak, a to dlouhá léta, Josef Krofta. Vzpomínáte na něj taky?
Moc ráda. Já jsem v Draku teď 9. sezonu a to, co se tam dělo, bylo opravdu evropsky výjimečné. Určitě bývalá ředitelka Jana Dražďáková nebo Taťa Vyšohlíd, který je v souboru dlouhá léta, by mohli o té historii vyprávět. Já jsem stihla tu poslední dekádu. Ale třeba i mé osobní setkání s Josefem Kroftou mě velmi ovlivnilo a jsem za něj vnitřně hodně vděčná.

Představení hradeckého divadla DRAK ve vás vždy otevře něco nového - Faust

Říkáte Taťa Vyšohlíd.
Jiří Vyšohlíd, ano. Když jsem nastoupila do divadla, to bylo první, přišel za mnou Jiří Vyšohlíd a řekl, já jsem pro tebe Taťa. A takto to vlastně všichni máme. My jsme trochu v tomhle rodina. Právě Jiří Vyšohlíd je v divadle téměř od začátku. Asi 50 let.

Představení hradeckého divadla DRAK ve vás vždy otevře něco nového - Faust

Pojďme se podívat trošku na tu letošní sezona. Protože už také určitě začíná.
Ano. Už nám začala, už se zkouší první autorská inscenace. Letošní sezonu připravujeme tři nové inscenace. Pro děti, ale snažíme se obsadit všechny věkové kategorie, protože chceme pozvat do divadla nejen nejmenší děti, aby bylo to loutkové divadlo s nimi spojováno. Ale i děti, které jsou už starší, nebo náctileté. A samozřejmě i celé rodiny, protože si myslím, že každý má v sobě někde ukryté dítě, i když je dospělý.

Máme své vesmíry a je krásné, když se na nich potkáváme. A já miluji mluvené slovo.
Dominika Špalková, umělecká ředitelka Divadla DRAK

Takže divadlo pro všechny generace, malé děti, dospívající, rodiče, babičky, dědečky.
Ano. My se snažíme hrát pro všechny. Každou sobotu hrajeme pro veřejnost, ale teď ještě v rámci oslav 60. výročí třeba v září chystáme speciálně uvedení Fausta, kterého jsme odpremiérovali na festivalu. Vycházeli jsme z legendární loutkové předlohy, kterou už kdysi dělal Matěj Kopecký a patří k takovému tomu lidovému loutkářství. A pořídili jsme k tomu 60. výročí šapitó. Což si myslím, že je už samo o sobě nádherný a atraktivní prostor, který stojí před Drakem. Bude stát tedy pouze po dobu asi 5 dnů, takže to bude výjimečné. Diváci mohou vidět celý náš soubor. Myslím si, že to je zkrátka divadelní událost, stojí za to do Draku přijít.

Představení hradeckého divadla DRAK ve vás vždy otevře něco nového - Faust

Pojďme tedy říct, kdy bude možnost vidět Fausta.
18, 19, 21 a mezi tím 20. září ještě něco připravujeme, dělali jsme takovou sérii fenomén Drak, abychom vzpomínali na ty skvělé inscenace. Je u nás biograf Drak, kdy promítáme ony slavné inscenace. A na 20. září jsme pozvali gratulanty, spřízněné duše divadla, například přijedou zástupci z Naivního divadla Liberec, z Alfy Plzeň, z Divadla Minor nebo soubor Buchty a loutky. A ten večer uvedeme s autorem dokumentu, který teď běží v České televizi, je to Fenomén Drak, tak o tom se budeme také bavit. Bude to takový společenský večer a chceme pozvat naše příznivce, přátele Divadla Drak i ty, kteří si pamatují onu historii a nám, jiné generaci, ji mohou ještě předat.

Neděláním vychovává diváky. Ti zjistí, že loutka je opravdu zajímavější než mobilní telefon

Herečka a lektorka Divadla Drak v Hradci Králové Anna Hrnečková učí děti poznávat divadlo

„Nedělání" jsou tvůrčí dílny pro děti. „Jde nám o to budovat vztah k divadlu obecně.Tím, že necháme děti na vlastní kůži zažívat, co je to divadlo, že si ho zkusí samy zahrát, pochopí, jak náročné je vymyslet námět a pak jej zpracovat i provést. A tím si vychováváme budoucího diváka," usmívá se herečka a lektorka Divadla Drak v Hradci Králové Anna Hrnečková.

V sobotu 15. září jede Český rozhlas Hradec Králové také s Divadlem Drak a s Filipem Humlem do Jičína na pohádkový festival Jičín město pohádky. Co vy Dominiko a rozhlas?
Řeknu vám, že miluji od mala poslouchání rozhlasu, pohádek, mluveného slova. A provází mě to celý život. Že miluji mluvené slovo.

Tak to jsme moc rádi. Pojďme se podívat na premiéry, které vás letos čekají. První budou Mimoni.
Ano, Mimoni, to je autorská inscenace našeho kmenového tvůrčího tandemu režiséra Jakuba Vašíčka a dramaturga Tomáše Jarkovského. Je to představení pro děti od 6 let a zabývá se Aspergerovým syndromem, o kterém se teď hodně mluví. Hledáme témata, aby jsme byli blízko dětem a jejich vnímání, jejich běžným problémům, které musí řešit. A všimli jsme si, že těch případů dětí, které mají i asistenty ve škole a podobně, je víc. A my to chceme ukázat z té imaginativní stránky. Že jinakost není něco, čeho bychom se měli bát.

Moc se mi líbí ta paralela, kterou kluci vymysleli, že máme své vesmíry, své planety a je krásné, když se na nich potkáváme. Na to se moc těším. Hned na tu první premiéru.

Představení hradeckého divadla DRAK ve vás vždy otevře něco nového - Faust

Tak to bude určitě úžasné, protože se zase ukáže, jak může divadlo vychovávat děti a otevírat jim svět, který je potom čeká.
Ano, nechceme být didaktičtí. Proto hledáme cesty pohádkového nebo nějakého příběhu s imaginací a s fantazií. Chceme se i v divadle dotýkat aktuálních témat, nebo toho, co děti řeší. Premiéra bude 20. října.

Druhá premiéra vás potom čeká v únoru, to by mělo být zase pohádkové.
Bude to pohádkové, to bude klasická pohádka O zlaté rybce, ale zase autorským způsobem pojatá. Režírovat ji bude Kamil Bělohlávek, který byl zatím u nás spíš scénografem. Ale jeho přemýšlení a jeho přístup je moc hezký. Byl to student Petra Matáska, takže má vztah také k tomu dřevu a k tomu, co je takové trošku tradiční, ale zároveň s nějakou novou úvahou. Celou pohádku píše Tomáš Jarkovský. I tady je určitě se na co těšit. Bude to určené pro nejmenší děti.

Představení hradeckého divadla DRAK ve vás vždy otevře něco nového - Faust

A potom to třetí představení? To bude zase pro změnu pro náctileté.
Ano, to bude pro náctileté. To je také podle mne důležité a zajímavé, co Jakub Vašíček s Tomášem Jarkovským drží za linii, která začala Amundsenem, potom Bílým Tesákem, na kterého všechny také zvu. To je představení, kde používáme live kameru a hledáme současné výrazové prostředky. Zase proto, že si uvědomujeme ten věk náctiletých v současné době. Tablety, mobily, telefony. Tak hledáme to uplatnění tak, aby bylo pořád tvůrčí a umělecké. A teď přijde Jack Kerouac, inspirace jeho knihou Na cestě, On the Road. To téma je o vnitřní svobodě. A tím také reagujeme i na společnost a na to, jak si má jedinec v dnešní společnosti tu vnitřní svobodu udržovat. Protože to je zkrátka důležité, ať se okolo děje cokoliv, co třeba až tak nevypadá jako svoboda.

Představení hradeckého divadla DRAK ve vás vždy otevře něco nového - Bílý tesák

Můžeme připomenout i studio Labyrint, protože to taky samozřejmě patří k Divadlu Drak.
Moc ráda, protože od roku 2010, kdy je Labyrint součástí Divadla Drak, nabízíme veřejnosti daleko víc než jsou jen ta představení, která jsou sice naší prioritou, ale rodiny s dětmi mohou v otvírací době do Labyrintu zavítat a čeká je tam třeba teď ještě do konce října výstava Rakety, což je úžasný časopis, který vydává nakladatelství Labyrint. Je to nádherné nakladatelství pro děti a v Raketě jsou skvělí grafici, výtvarníci. Tedy tam je výstava nahoře u interaktivní laboratoře. A na co bych také moc ráda v Labyrintu pozvala, je nádherná velmi intimní zpověď a výstava věnovaná scénografovi Petrovi Matáskovi. Ta bude do konce prosince. Přes 30 osobností, buď jeho studentů nebo spolupracovníků, instalovalo do vitrín autentické předměty a vzpomínky na tohoto úžasného scénografa. Myslím, že to je jedinečný zážitek, který stojí za to v Labyrintu navštívit.

Čtěte takéDivadlo DRAK

Je toho hodně před vámi, navíc příští týden v pátek se potkáme i s vaší ředitelkou Eliškou Finkovou v naší rozhlasové kavárně. A moc se těšíme do Jičína s Filipem Humlem, vaším hercem. Co tedy popřát k těm vašim 60. narozeninám? Co byste popřála divadlu?
Já přeji divadlu právě onu dětskou radost, hru a objevování. I když je nám 60 let.

Dominika Špalková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Dominika Špalková, umělecká ředitelka královéhradeckého Divadla DRAK vyla naším hostem, ať se vám daří. Hodně štěstí.
Děkujeme, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související