Legendární královéhradecký Drak bude celý rok slavit 60. narozeniny. Co se všechno chystá?

11. leden 2018 11:04

Hradecká loutková scéna - Divadlo Drak  - letos oslaví 60 let svého působení. Za tu dobu si získala nezaměnitelnou tvář a patří ke špičce mezi soubory, které se zaměřují převážně na dětského diváka. V Draku hodlají celý rok oslavovat. Bude se nejen vzpomínat na slavnou minulost, ale přidají se i střípky současné. 

V plánu jsou hned dvě výrazné premiéry. Ty podtrhnou výjimečnost jubilea, ale i to, že se slaví v osmičkovém roce.

Představení Poslední trik Georgese Meliése královéhradeckého divadla Drak je jedno z nejúspěšnějších za poslední dobu a právě to završilo po poodkrytí pomyslné opony nad akcemi, které v Draku po celý rok chystají na oslavu 60 let existence divadla.

Divadlo Drak oslaví 60 let svého působení

„Já doufám, že letopočet 2018 přinese úspěšný rok Divadlu Drak, bez ohledu na to, že slaví své 60. výročí. Je to samozřejmě velmi významné, my si velmi považujeme našich předchůdců. My si velmi vážíme vkladu, který jeden vedle druhého do divadla Drak vložili. Prožili tady spoustu velmi intenzivních pracovních let. Díky za to," říká ředitelka Divadla Drak Eliška Finková

A dodává, co všechno je vlastně v plánu: „Každý měsíc se bude v Divadlu Drak dít něco. Počítáme s uspořádáním kočovné výstavy, která by měla vyjet do světa a v září by měla být instalovaná doma v Divadle Drak. Vedle premiéry Bílého tesáka, známého titulu Jacka Londona, která bude začátkem března, bude v červnu nastudovaná celosouborová inscenace se zásadním odkazem na doby minulé. To je inscenace Faust, která bude mít premiéru v rámci 24. ročníku festivalu Divadlo evropských regionů."

Divadlo Drak oslaví 60 let svého působení

K premiéře Fausta by mělo posloužit šapitó, pro které už je vybráno místo před budovou divadla a celé pojetí bude oslava tradice českého loutkářřství, ale také tradice kočovného a řekněme i lidového divadla. Protože i tu Drak po celá desetiletí zdatně reprezentuje.

„Aby ta mozaika pořadů a programů, které jsme vymysleli dohromady k onomu 60. výročí, tvořila nějaký obraz, proto se tam objevuje autorská inscenace, proto je tam výjezd do zahraničí, proto se obracíme na výtvarníky i hudebníky. A tohle vše by mělo dohromady dávat oslavu toho našeho výročí," doplňuje dramaturgický záměr oslav umělecká ředitelka Dominika Špalková.

Oslavy bude také doprovázet logo Lets GO, v němž právě slůvlko GO připomíná správně onu letos dovršenou šedesátku a podporuje i myšlenku, že se divaldo nesmí zastavit, ale musí jít stále dál.

Divadlo Drak oslaví 60 let svého působení
autor: luc
Spustit audio

Související