Lidská plazma je pro současnou medicínu nenahraditelná. Jejím darováním opravdu zachraňujete životy

18. srpen 2021

Lidská krev se skládá z krevní plazmy a krevních tělísek. Krevní plazma představuje více než polovinu objemu krve. Obsahuje nejrůznější životně důležité látky jako ionty, cukry, tuky, protilátky, enzymy, hormony a další. Pro současnou medicínu je lidská plazma získávaná od dárců nenahraditelná.

Vedoucí centra Sanaplasma Hradec Králové a Pardubice MUDr. Jaroslav Hradecký hovoří v naší radioporadně o krevní plazmě a jejím darování.

Krevní plazma se používá buď v celku jako čerstvě zmražená nebo se zpracovává a získávají se z ní důležité léky, jako jsou protilátky, srážlivé faktory a další.

Čtyři důvody proč darovat krevní plazmu:

1. Plazma je použita pro výrobu léků, které mají v medicíně široké využití. Jedná se například o dopravní nehody, oslabený imunitní systém, léčbu pacientů s popáleninami nebo poruchami srážlivosti.

Čtěte také

2. Plazmu nelze laboratorně vyrobit. Plazmu a život zachraňující bílkoviny v ní obsažené lze získat pouze od dárců, kteří věnují svůj čas pro darování.

3. Darováním plazmy zachraňujete životy. Léky vyrobené z plazmy se používají např. u léčby těžkých stavů po dopravních nehodách, u náročných chirurgických zákroků, léčby popálenin, šokových stavů, traumat, při léčbě vzácných genetických onemocnění - např.poruchy srážlivosti krve, u pacientů s oslabeným imunitním systémem.

4. Přispějete k tomu, že je k dispozici více životně důležitých léků. Pro léčbu jednoho pacienta na jeden rok může být potřeba i více než 1000 odběrů plazmy.

Co se děje při odběru?

Odběr krevní plazmy probíhá na speciálním přístroji zvaném separátor. Poté, co sestra napíchne kanylu, se z těla dárce odebere krev. Separátor z ní pak oddělí krevní plazmu, jejíž množství záleží na váze dárce. Ostatní složky pak vrátí zpět do žíly - tou samou kanylou, takže je to maximálně rychlé a pohodlné.

Odebraná krevní plazma

Vysoký bezpečnostní a hygienický standard je při odběru samozřejmostí.

Před darováním:

Den předem a v den odběru zvyšte příjem tekutin, v den odběru je vhodné jíst vyváženou stravu, především by neměla být příliš tučná; nechoďte darovat nalačno. V den odběru a předchozí večer není vhodné pít alkohol ani nápoje s kofeinem, neboť odvodňují organismus.

Co musí splňovat dárce?
● Věk 18 až 65 let, prvodárci do 60 let
● Váha 50 - 150 kg
● Ochota podstoupit vstupní lékařskou prohlídku
● cca 60 minut času (jednorázově nebo jednou za 14 dní)
● Předložení občanského průkazu

Plazmu nemůže člověk darovat, pokud:
● se necítí zdravý
● podstoupil v posledních šesti měsících tetování nebo piercing
● má nebo měl závažnou nemoc

Jaký musí být časový rozestup mezi darováním krve a krevní plazmy?

Od posledního darování krve můžete krevní plazmu darovat za měsíc, pokud jste ale byli v poslední době darovat krevní plazmu, tak každá transfuzní stanice doporučuje jiné období, za které můžete jít darovat krev - nejlepší je domluvit se přímo v té transfuzní stanici, kde krev darujete.

Tisíce lidí je závislých na lécích z krevní plazmy

Obrovský význam má krevní plazma především pro lidi s poruchami krevní srážlivosti, neboť již malá zranění mohou vést ke ztrátě velkého množství krve.

Čtěte také

Léky z krevní plazmy pomáhají zastavit krvácení. Plazmu potřebují také například lidé s poruchami imunitního systému, aby podpořili obranyschopnost vlastního organismu.

Krevní plazma pacientů, kteří se již zotavili z COVID-19, obsahuje protilátky proti původci této choroby - novému koronaviru. Právě tyto protilátky by při podání nemocným mohly pomoci nemoc porazit. Vaše pomoc je velmi důležitá v boji proti pandemii COVID-19.

MUDr. Jaroslav Hradecký ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Jaroslavem Hradeckým o krevní plazmě si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související