Prodělali jste koronavirus a už jste zdraví? Můžete darovat krevní plazmu a pomoci dalším lidem

29. říjen 2020 09:20

Ministerstvo zdravotnictví žádá dárce o krevní plazmu. V našem kraji ji odebírá Transfúzní oddělení Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Konkrétně jde o lidi, kteří se právě vyléčili z onemocnění covid-19. Při koronavirové infekci se v těle nemocného totiž vytvářejí specifické protilátky proti viru, který je původcem nemoci. 

Čtěte také

Ideálním dárcem je muž nebo žena ve věku 18 až 65 let, kteří nikdy nedostali transfuzi a ženy nebyly těhotné. Důvody tohoto omezení vysvětluje primář Transfúzního oddělení Fakultní nemocnice v Hradci Králové Vít Řeháček.
„Tyto osoby mají v těle protilátky proti antigenům bílých krvinek. A právě tyto protilátky by pacient dostat neměl, protože by to mohlo vyvolat potransfúzní reakci."

To znamená, že by u pacientů mohlo dojít k dalšímu poškození plic nebo jiných orgánů. Dárce by měl mít celkově dobrý zdravotní stav, zásadní pro odběr plazmy je také jeho váha.
„Ten, kdo daruje plazmu plazmaferézou, tak by měl mít na našem středisku hmotnost alespoň 65 kilogramů, aby se dalo odebrat množství plazmy vhodné pro pacienta."

Odebraná krevní plazma

Jedním odběrem plazmy se pokryje potřeba jednoho a půl pacienta. Pokud dárce přijde dvakrát, pomůže třem pacientům s koronavirovým onemocněním.

Čtěte také

Jakou má dárce krevní skupinu není důležité, potřebné jsou všechny.
„Ve stejným množství, jak chodí dárci, tak jsou i pacienti. Takže všechny krevní skupiny jsou pro nás vhodné. Existuje samozřejmě kompatibilita, tedy krevní skupinu AB můžeme použít pro všechny ostatní pacienty, ale dáváme přednost podání stejné skupiny jako plazmy."

V současné době je podle Víta Řeháčka naplněna kapacita laboratoří. Přesto jsou noví dárci vítáni.
„Kampaně, které proběhly, tak v současné době zabraly. A chodí nám denně na odběr vzorků dvacet dárců, plus mínus."

Situace se může každým dnem změnit. Dárci by si proto měli před návštěvnou transfúzního oddělení ověřit aktuální stav poptávky na webových stránkách fakultní nemocnice.

Pro zájemce platí další podmínky pro dárce krve, které je možné najít na www.fnhk.cz/transf, případné dotazy můžete položit na e-mailu: transf@fnhk.cz nebo na telefonním čísle 495 832 672.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související