Transfuzní stanice mají zájem o krevní plazmu od lidí, kteří prodělali nákazu koronavirem. Proč?

29. duben 2020

Zprávy o akutním nedostatku krve pro transfuze se netýkají Královéhradeckého kraje. Podle primáře transfuzního oddělení hradecké fakultní nemocnice Víta Řeháčka jde v případě nedostatku spíš o lokální a dočasnou záležitost než o trvalý problém. 

Čtěte také

Přesto nemocnice nové dárce hledá - především ty, kteří už prodělali nákazu koronavirem.

„U pacientů, kteří překonali onemocnění covid-19, se předpokládá, že mají v těle protilátky. Ve světě a už také v České republice byla podána plazma od těchto dárců pacinetům, kteří jsou ve velmi vážném stavu. A zdá se, že by to mohla být jedna z alternativ, jak těmto vážně nemocným pacientům pomoci," říká Vít Řeháček, primář transfuzního oddělení Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Sama nemocnice se snaží aktivně lidi po prodělaném onemocnění covid-19 kontaktovat.

Darování krve

„Spolupracujeme s hygienickou stanicí a těm vyléčeným předávají náš informační leták, že máme o jejich plazmu zájem. A někteří dárci se s námi už aktivně spojili, další oslovujeme aktivně my."

Čtěte také

Podle Víta Řeháčka navýšilo fransfúzní oddělení počty dárců v on-line registračních systémech. Některé odběrové dny jsou již úplně obsazeny a v dalších zbývá několik volných míst.

To ale neznamená, že by se nemocnice bránila zájmu dalších dárců. Naopak, vítáni by byli hlavně prvodárci.

„V každém případě, prvodárci jsou ale trošičku jiná otázka. Ti chodí bez objednání, kdykoliv se jim zalíbí a rozhodnou se, že chtějí darovat krev poprvé, mohou přijít bez objednání. Nepotřebují k tomu vůbec nic kromě občanského průkaz, dobrého zdravotního stavu a průkazky zdravotní pojišťovny," uzavírá Vít Řeháček z transfuzního oddělení hradecké fakultní nemocnice.

Důvody trvalého vyřazení z dárcovství krve:
infekční choroby, například hepatitida B a C, pozitivita HIV, chronická onemocnění orgánů, například závažná onemocnění srdce, jater, plic a ledvin, nádorová onemocnění, hematologická onemocnění a další.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka