Co je to ACP? Tato biologická léčebná metoda využívá hojivých účinků látek z vlastního těla pacienta

28. červenec 2020

Metoda ACP (Autologous Conditioned Plasma) využívá hojivých účinků látek z vlastního těla pacienta, jmenovitě odstředěnou krevní plasmu, která je obohacena o aktivované krevní destičky, obsahující růstové a protizánětlivé faktory. Tyto faktory se účastní hojení celé řady tkání vašeho těla. 

MUDr. Pavel Holeka z Centra jednodenní chirurgie v Hradci Králové v naší radioporadně na téma: Léčba kloubních bolestí krevní plazmou.

MUDr. Pavel Holeka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nová léčebná metoda ACP separace a aktivace faktorů umožňuje použití pří léčení u řady ortopedických nemocí či v poúrazových a pooperačních stavech.

Hradí léčbu ACP zdravotní pojištovna?

Metoda ACP je považována za nadstandardní biologickou léčbu hrazenou pacientem, proto ji pojišťovny zatím nehradí.

Čtěte také

V Hradci léčí klouby unikátní biologickou metodou. Centrum jednodenní chirurgie v Hradci Králové nabízí pacientům komplexní léčbu pohybového aparátu a zavedlo nový způsob biologické léčby.

Jedná se o ACP, tedy autologní kondiciovanou plazmu, což je nová biochirurgická metoda využívající hojivých účinků látek z vlastního těla pacienta.

Klientovi je odebráno asi deset mililitrů krve a přístrojově se oddělí plazma obohacená aktivovanými krevními destičkami, které obsahují růstové a protizánětlivé faktory. Ty se následně aplikují na postižené místo. Takto se cíleně léčí zejména poškozené chrupavky u artrózy malých a velkých kloubů a řada dalších diagnóz včetně sportovních úrazů.

Nejde o zázračný lék

Samozřejmě se nejedná o zázračný lék, ale výrazně rozšiřuje možnosti lékařů. Pokud však přijde člověk, jehož kloub je již zralý na náhradu, už zřejmě nepomůže ani tato léčba.

Čtěte také

Častými klienty, u nichž je ACP aplikována, jsou například mladí sportovci, ale i starší pacienti s degenerativním onemocněním kloubu nebo pacienti po úrazech.

Jde o progresivní směr léčby mnoha indikací. Pacient nemusí ležet v nemocnici a přitom má komplexní služby - od vyšetření přes případný operační či artroskopický zákrok až po rehabilitaci. Vše pod jednou střechou. V léčbě pohybového ústrojí je důležitá právě komplexnost.

A také včasná návštěva lékaře. Kdo řešení tohoto problému odkládá, může promeškat okamžik, kdy je léčba ještě relativně snadná a dá se i vyhnout operaci.

Blanka Malá a MUDr. Pavel Holeka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Pavlem Holekou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související