Lék vhodný pro známého, nemusí vyhovovat vám. Na co si dávat pozor při volném prodeji medikamentů

31. říjen 2022

Asi mezi námi není nikdo, kdo by si alespoň někdy nekoupil nějaký volně dostupný lék. Možná více než kdy jindy tady platí dobrý sluha, ale zlý pán. Tedy, že nám takový lék může i uškodit. Na co všechno si tedy dát pozor, které léky nemíchat, nakolik se věnovat informacím v příbalovém letáku?

Interní lektor sítě lékáren BENU Česká republika s.r.o. Ing. Mgr. Šárka Voříšková hovoří v naší radioporadně na téma: podle čeho vybírat volně dostupné léky a proč číst příbalové letáky.

Jsme v období viróz, chřipek i kašle. Každý hledá nějakou rychlou úlevu, co všechno můžeme ovšem udělat špatně?
Určitě záleží na tom, pro koho je lék určen. Tedy to je první, na co bychom si měli dát pozor. Obecně pokud lék potřebuje dospělý člověk, který je jinak zdravý, tak si musí dát pozor na méně věcí, než pokud lék chceme pro dítě, seniora nebo někoho, kdo má další onemocnění.

Pacienti chodí často do lékárny a chtějí nějakou rychlou pilulku. Ale neexistuje nic, co bychom si vzali a do druhého dne byli zdraví.
Ing. Mgr. Šárka Voříšková, interní lektor sítě lékáren BENU Česká republika s.r.o.

Jistě je vhodné spíše hledat něco, co nám vyřeší jednotlivé příznaky. Často pacienti chodí do lékárny s tím, že chtějí nějakou rychlou pilulku, aby mohli fungovat. Ale nic takového neexistuje, co bychom si vzali a do druhého dne byli zdraví.

Pokud přijdeme do lékárny, asi bychom měli také říct, jaké léky už případně užíváme.
To je samozřejmě první otázka lékárníka, pro koho lék bude, na co to ten člověk má, jak dlouho příznaky nemoci trvají. Protože pokud onemocnění trvá už delší dobu, tak je vhodné, aby pacient došel za lékařem.

Čtěte také

Jaké léky lidé už berou, to nám v lékárně většinou přiznají, ale někdy to bývá trochu detektivka, protože si nepamatují názvy. Tedy postupně se spolu musíme dobrat toho, jaká to je krabička. Potom jim často doporučujeme v léčbě setrvat a případně něco přidat. Nejvíce rizikové bývají asi přípravky, které obsahují více složek najednou, kde většinou bývají kombinované různé léčivé látky.

Třeba na rýmu, teplotu a na bolest. Tam je problém, protože pacienti někdy nevědí, co konkrétně lék obsahuje a mohou si k tomu přidat lék se stejnou účinnou látkou a tím dojde k předávkování.

V době covidu výrazně vzrostl také prodej léků přes internet. Vidíte v tom nějaká rizika?
Určitě je to problém, protože tam často lidé nakupují léky na základě doporučení různých neodborných internetových stránek nebo na základě rady nějakých známých. Ale lék, který je vhodný pro našeho známého, nemusí být vhodný pro nás.

Často lidé nesprávně užívají na hlenivý kašel léky na suchý a dráždivý kašel. Kašel si utlumí a potom z toho mohou být vážné potíže.
Ing. Mgr. Šárka Voříšková, interní lektor sítě lékáren BENU Česká republika s.r.o.

A lékárník nemá možnost se pacienta tolik doptat, v lékárně na to není tak velký prostor. Tedy v tom určitě vidím problém. Na druhou stranu, ne každý lék je nutné konzultovat. Existují léky, které ten člověk už například zná a užívá je opakovaně na doporučení lékaře.

Musíme zkrátka opatrně. Četla jsem, že patříme k zemím, kde jsou ceny za volně prodejné léky jedny z nejnižších. Možná i to nás vede k občasným experimentům?
Řekla bych, že spíše ceny léků na recept jsou u nás jedny z nejnižších v Evropě. Tam to reguluje stát, hodně tlačí ceny dolů. U volně prodejných léků mají výrobci a prodejci trochu volnější ruku, takže některé léky jsou možná až moc drahé, ale i to vede k tomu, že pak často lidé nakupují velká balení, i když ho nepotřebují.

Čtěte také

Zbytečně jim potom léky leží doma. A někdo má pocit, že musí potom léky doužívat, když už je má doma. Tedy i k tomu může takový neracionální nákup léků vést.

Vy jste inženýrkou, zároveň lektorkou a také vedoucí projektu Lékárnice maminky. O co se konkrétně jedná?
V rámci projektu Lékárnice maminky většinou pracovnice lékáren, které jsou na mateřské nebo rodičovské dovolené, pořádají besedy pro laickou veřejnost, kde seznamují občany s běžnými onemocněními. Radí jim, jak vybrat správný léčivý přípravek, aby si od svých obtíží pomohli. Nebo jak jim předcházet.

Je pravda, že například dlouhodobé užívání léků na kašel může přivodit vážné zdravotní problémy?

Čtěte také

Jistě. Ale záleží na tom, jestli léky vybíráme správně. Často se setkáváme s tím, že lidé přijdou do lékárny a chtějí se kašle zbavit, tedy nějakým způsobem ho tlumit. Ale pokud se jedná o hlenivý kašel, tak naopak potřebujeme kašel podpořit, aby se hleny z těla dostaly ven a nespadly na průdušky, nezůstaly v těle.

Velmi často lidé nesprávně užívají na hlenivý kašel léky na suchý a dráždivý kašel. Kašel si utlumí a potom z toho mohou být vážné potíže.

Mohou vážné obtíže vznikat také po dlouhodobém užívání nosních kapek? Lidé na nich začínají být závislí.
Tak to už bohužel nezačínají být, protože se již nějakých 20 až 30 let tento problém řeší v odborných kruzích. V dnešní době se pak díky médiím dostává k lidem více, za což jsme rádi. Pokud se užívají tzv. dekongestiva, tedy látky, které pomáhají takzvaně oplaskávat zduřelou sliznici, aby člověk mohl dýchat, tak už zhruba po týdnu začíná návyk.

Čtěte také

Nos je závislý na zmíněné látce a stejně jako závislí lidé chtějí potřebnou látku víc a víc, tak také to platí i pro náš nos, který často sám napuchne, aby látky mohl zase dostat. Platí, že takový lék bychom měli užívat jen týden. U menších dětí 5 dní a pro úplně malé děti platí dokonce maximálně jen 3 dny.

Myslíte si, že Češi čtou příbalové letáky u léků?
Někteří je čtou málo, jiný zase naopak až moc. Ideální je podle mě vyvážená míra. Určitě je vhodné si příbalový leták od léku doma nechat. Spousta lidí ho vyhodí s tím, že to vlastně znají a nevyznají se v tom. Ale pak může nastat nějaká situace, že ten příbalový leták potřebuje někdo jiný. Potřebujeme si ověřit, jestli lze lék například užívat také v dnešní době.

Celou radioporadnu s Ing. Mgr. Šárkou Voříškovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související