Víte, co jsou anxiolytika? Léky proti úzkosti, strachu, fóbiím a trémě. Jak se liší od antidepresiv?

28. leden 2020

Anxiolytika a antidepresiva - dvě kategorie poměrně často zmiňovaných a užívaných léků. Přesto se ale většinou jejich účinky lidem pletou a zaměňují je.

MUDr. Petr Hrubeš z Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové v naší radioporadně na téma: co jsou to anxiolytika a jak se liší od antidepresiv? Jejich přínos, správné dávkování a případné nežádoucí účinky.

Kdy anxiolytika předepsat

Díky svému širokému spektru účinků jsou velmi často používány (vedle léků proti bolesti se jedná o nejvíce předepisované léky).

MUDr. Petr Hrubeš ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nejčastěji se předepisují při tzv. anxiózních neboli úzkostných stavech, strachu a různých fobiích. Tyto stavy bývají většinou doprovázeny bušením srdce, nevolností a průjmem.

Tělo v křeči

Čtěte také

Mezi další použití patří zvýšené svalové napětí, křeče, epileptické záchvaty a tzv. obsedantně-kompulzivní porucha, což je psychiatrické onemocnění, které se vyznačuje nutkáním vykonat nějakou činnost a pak jejím provedením.

Mezi typické zástupce patří skupina tzv. benzodiazepinů, z nichž je nejznámější diazepam.

Anxiolytika se nesmí podávat při přecitlivělosti na benzodiazepiny, otravách alkoholem, v těhotenství a v době kojení, při drogových závislostech a při syndromu spánkové apnoe.

Antidepresiva

Antidepresiva jsou naproti tomu léčiva, která upravují patologicky změněnou náladu. Poruchy nálady lze dělit na dvě základní - deprese a mánie.

Léky, ilustrační foto

Antidepresiva lze rozdělit do dvou základních skupin, které se liší mechanismem svého účinku:

První skupinou jsou inhibitory monoaminooxidázy, což je enzym, který ovlivňuje činnost mozku. Druhou jsou pak inhibitory zpětného vychytávají látek, které také činnost mozku ovlivňují. Každá skupina má několik dalších podskupin, tzv. generací.

Kdy je předepsat

Čtěte také

Hlavní diagnózou pro předepsání antidepresiv jsou poruchy nálady. Někdy se ale předepisují i u jiných psychiatrických onemocnění, jako jsou nadměrná úzkost, bipolární afektivní porucha, obsedantně-kompulzivní poruchy, poruchy spánku či poruchy příjmu potravy.

Antidepresiva se ale k dosažení správného účinku musí užívat dlouhodobě. Jeden až tři týdny totiž trvá, než si na ně mozek pacienta "zvykne". U některých silných úzkostných stavů se pak používají v kombinaci s anxiolytiky.

Celou radioporadnu s MUDr. Petrem Hrubešem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související