Kvůli obavám ze šíření koronaviru se lidé obávají cestovat a ruší už objednané a zaplacené zájezdy

9. březen 2020 09:07

Zákazníci cestovních kanceláří vyčkávají, prodej zájezdů výrazně klesl. Lidé se bojí kvůli koronaviru vycestovat a už objednané zájezdy ruší. Pokud jde o už zaplacenou letní dovolenou, je to zatím zbytečné a předčasné, upozorňuje například Asociace českých cestovních kanceláří.

Podobná doporučení dostávají i samotní klienti v cestovních kancelářích.

Čtěte také

„Říkám jim, ať počkají například do té doby, kdy jsou stornopoplatky na stejné výši teď a nebo za dva měsíce, kdy by to mohli stornovat. Ať vyčkají, jak se situace vyvine," radí zákazníkům, kteří přijdou požádat o storno letní dovolené, Marcela Drašnarová z náchodské agentury AZ Travel.

Je jen potřeba si ohlídat termín, do kterého je možné zájezd zrušit a nezaplatit přitom vyšší poplatky. Za dva měsíce může být situace úplně jiná a lidé by zbytečně přišli o peníze.

Některé cestovní kanceláře a hoteliéři navíc podmínky pro změny a storna zmírňují, popisuje Renata Svobodová z agentury Czech Paradise v Jičíně.
„Nabízí se možnosti třeba i změny termínu dovolené či změny destinace. I ve velmi krátkém čase před odjezdem, například sedm dnů. Ale je to zkrátka různé, každý pořadatel zájezdu to má jinak."

V minulosti věc nebývalá, změnit místo nebo termín dovolené i týden před odletem, letos to tedy v některých případech jde.

Letní dovolená a četba patří k sobě

Zeptejte se na podmínky a na detaily a nic na léto zatím nerušte, radí i výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří Tereza Picková.
„Je pouze na místě doporučit vyčkat. Protože ta situace se skutečně vyvíjí velice dynamicky. Zatím není důvod rušit jakékoliv závazky na budoucí měsíce. Tam je vhodné konzultovat situaci se svojí cestovní kanceláří. Ale vyčkejte, na letní sezónu není zatím nutné cokoliv měnit."

Lidé vyčkávají i se samotnými nákupy letních dovolených

Poptávka klesla až o devadesát procent, odhaduje Marcela Drašnarová.
„Lidé nekupují zájezdy. Něco málo jsme prodali, ale rezervace a poptávky, které byly v loňském roce, tak to se nyní úplně zastavilo."

Čtěte také

Některé cestovní kanceláře, zejména ty specializované na léto, v těchto dnech dokonce zavřely, sedět teď za počítačem a čekat na zákazníka, který nepřijde, je ztráta času, řekl pod podmínkou anonymity majitel jedné agentury z Hradce Králové.

Většina prodejců ale funguje dál. Stávající situace je netěší, ale zatím ani neohrožuje jejich existenci, říká Tereza Picková z Asociace českých cestovních kanceláří.
„Takové signály aktuálně nemáme. Samozřejmě ten dopad je v tom, že to znamenalo nějaké ochlazení důvěry a stagnaci prodejů. Ty nyní opravdu stagnují. Ale že bychom věděli o nějakých ekonomických problémech některé konkrétní cestovní kanceláře, takový signál není."

Čtěte také

A není třeba se ani obávat toho, že by klienti v případě krachu agentury o své peníze přišli, veškeré zájezdy jsou pojištěné v plné výši.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související