Kvalita srsti odráží životní stav zvířete. Pokud zvolíme vyvážené krmení, tak to na srsti uvidíme

24. březen 2022

Naše dnešní téma by se dalo jednoduše shrnout jako "zvířata na jaře". Naším hostem je veterinární lékařka Vlaďka Teplá. A s jarem samozřejmě souvisí také výměna srsti u zvířat, línání je to normální proces, který ale přeci jen na nás klade větší nároky, například co se týče úklidu.

Existuje něco, co by nám pomohlo lépe překonat jarní línání srsti našich domácích mazlíčků a věčně přeplněný vysavač?
Chápu, že je to čistě praktický dotaz, ale asi pro vás nebudu mít úplně jednoduchou odpověď. Je také pravda, že línání zvířat už, zvláště v domácnostech, není tak sezónní, vzhledem k topné sezóně, jako tomu bylo vždy.

Sezóna klíšťat začala s prvním jarním oteplením. Ale po ránu je chladno, takže výskyt klíšťat není vysoký, ale zvířata už je mají.
MVDr. Vlaďka Teplá, zvěrolékařka

Ztráta chlupů vlastně probíhá tak nějak kontinuálně, což určitě všichni, kdo máme zvířata, pociťujeme. Ale samozřejmě pravidelné vyčesávání srsti tomu napomáhá a tak, pokud bychom nechtěli mít tyto starosti, tak je třeba zvolit plemeno, které nelíná. A taková plemena existují.

Čtěte také

Ale přeci jen, dobrý kartáč nebo nějaké doplňky stravy mohou dopomoci třeba kvalitě zvířecí srsti?
Určitě kvalita srsti odráží zaprvé životní stav zvířátka. A za druhé samozřejmě pokud zvolíme krmení, které je vyvážené a má všechno, co má mít, tak to na srsti také uvidíme.

Kvalita krmení zaručuje to, že potom nemusíme dodávat doplňky stravy. Pokud je nutné přidávat doplňky, tak to většinou svědčí o tom, že výživa zvířete není vyvážena.

A co psí šampony nebo pravidelná koupel našich mazlíčků? Nemůže jim to uškodit?
Obecně šamponování není potřeba, pokud samozřejmě není zvíře nemocné a není porušena kožní bariéra.

Čtěte také

Právě ona bariéra funguje úplně výborně a s tím šamponováním ji právě smýváme. A to může naopak způsobit vyšší riziko infekcí.

To, že omyjeme pejska vodou po procházce, pokud je extrémně zašpiněný, tak si myslím, že je normální. Ale šampony většinou nejsou potřeba, pokud tedy není nějaký dermatologický problém u zvířete. Nebo pokud opravdu není pes natolik špinavý, že už to bez šamponu nejde.

Ale pak je lepší použít šampony speciálně určené pro psy než naše normální šampony.

Čtěte také

A týká se to i koček? Je potřeba pravidelné vyčesávání kočičí srsti?
Samozřejmě u dlouhosrstých plemen doporučuji kočičky vyčesávat. Je to spíš z toho důvodu, že jim pak srst cuckovatí a dělají se jim dredy.

A u koček, které si srst nenechají česat, tak často musíme přistoupit k tomu, že srst oholíme, protože pod těmi dredy vznikají zapařeniny, vznikají tam záněty.

Takže opravdu některé kočičky musí pravidelně podstupovat to, že je jednou začas přispíme, protože za života to opravdu najde, a tu srst jim oholíme.

MVDr. Vlaďka Teplá ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Když už jsme u kůže, tak bude asi brzy aktuální také ochrana proti parazitům. Kdy je potřeba začít myslet na klíšťata?
Já si myslím, že teď je skoro pozdě, protože ta sezóna začala už s prvním jarním oteplením. Ale je pravda, že je ještě po ránu chladno, takže výskyt klíšťat není úplně tak vysoký, ale zvířata už je mají.

Celou veterinární radioporadnu s MVDr. Vlaďkou Teplou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.