Kuřecí prsa v kari omáčce. Exotika na českém talíři potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i oči

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuřecí prsa na medu s rýží.

Ingredience
  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 červené papriky
  • 1 větší cibule
  • 1/2 pórku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl
  • 1 lžíce kari, trošku sladké papriky
  • 2 kelímky smetany na vaření (12 %)

Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.

Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.

Postup:
Nejdříve nakrájíme cibulku, pak maso na kostičky, papriku a pórek. Přidáme ke směsi olej a pepř, nesolíme! (maso by potom bylo tuhé a suché).
Rozehřejeme pánev, bez oleje přidáme směs a restujeme až maso zbělá.
Potom přidáme koření (papriku, kari, sůl) a vše krátce orestujeme.
Podlijeme trochou vody. Až se vyvaří a maso je hotové, přidáme smetany a povaříme do zhoustnutí.
Ochutíme pepřem a solí.
Ideální přílohou jsou těstoviny nebo rýže.

Navíc pár tipů od nás:

- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.