Kuřecí prsa na cibulce s balzamikovo - smetanovou omáčkou. Kdo by si nepochutnal na jemném mase?
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuřecí prsa na cibulce s balzamikovo - smetanovou omáčkou.
- 4 kuřecí prsa
- 4 cibule
- 250 ml kuřecího vývaru
- 2 polévkové lžíce balzamikového octa
- cukr
- krystal
- 250 ml smetany ke šlehání 33%
- česnek
- sůl
- pepř
- tymián
- olej
Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.
Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.
Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.
Postup:
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, nakrájíme na řízky, osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem.
Cibuli nakrájíme nadrobno. Olej rozpálíme v pánvi a kuřecí prsa prudce opečeme z obou stran, následně teplotu snížíme a opečeme dozlatova. Opečené maso odložíme na teplé místo.
Do výpeku vysypeme cibuli, kterou rovnoměrně za občasného míchání opékáme cca 10-12 minut na mírném ohni. Přidáme najemno nasekaný tymián, cukr a balzamikový ocet, chvíli provaříme, vlijeme teplý vývar, provaříme abychom zredukovali šťávu.
Následně snížíme teplotu a pomalu za stálého míchání přiléváme smetanu pokojové teploty a necháme přejít varem.
Nakonec vložíme do hotové omáčky kuřecí prsa a necháme prohřát. Podáváme s bramborami, rýží.
Navíc pár tipů od nás:
- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.
Tak, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.