Šťavnaté kuřecí řízky s hořčičnou omáčkou a bylinkami. Drůbeží maso ocení všichni, ale zejména děti

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si šťavnaté kuřecí řízky s hořčičnou omáčkou a bylinkami.

Ingredience
  • 1 kg kuřecích řízků
  • 1 a 1/2 lžičky mleté papriky
  • 2 lžičky sušeného granulovaného česneku
  • 1 lžička oregana
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • černý mletý pepř
  • olivový olej
  • Omáčka:
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 lžíce petrželky nebo kopru
  • 2 lžičky hořčice
  • 4 lžičky worchestrerské omáčky
  • 2 lžičky medu
  • 40 g máslo
  • 80 ml vody
  • 200 ml smetany na vaření
  • podle potřeby sůl

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík.

Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Kuře - to je klasika. A zejména pečené, jako je to v tomto receptu.

Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Postup:
Kuřecí řízky očistíme, překrojíme na polovinu a pomocí papírové utěrky je zbavíme přebytečné vody.
V míse smícháme mletou papriku, česnek, oregano, sůl, pepř, olivový olej a vytvoříme marinádu, do které namočíme kuřecí prsa. Maso následně zakryjeme a necháme v marinádě alespoň 30 minut.
V jiné míse smícháme hořčici, worchestrovou omáčku a med a zatím odložíme.
Do hlubší pánve dáme rozehřát olej, na kterém opečeme kuřecí řízky. Maso opékáme z jedné strany přibližně 6 až 7 minut, z druhé 5 až 6 minut na středním ohni. Když je hotovo, vytáhneme ho a zatím odložíme stranou.
Do výpeku, který nám zbyl z masa, dáme máslo, následně přidáme nadrobno nakrájený česnek a opékáme přibližně 40 vteřin. Potom přidáme vodu, snížíme teplotu a vaříme 1 až 2 minuty.
Pak přidáme směs hořčice, worchestrové omáčky a medu, kterou jsme si už připravili.
Do pánve nalijeme smetanu na vaření a vaříme 2 až 3 minuty. Pokud je to nutné, přidáme ještě sůl a trochu vody. Promícháme a teplotu snížíme na minimum.
Maso vrátíme do pánve s omáčkou a povaříme ještě 2 až 3 minuty. Nakonec ještě přidáme nadrobno nakrájenou petrželku nebo kopr a podáváme.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB
    • 80 let s vámi
      Hradecké minuty

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.