Šťavnaté kuřecí řízky s hořčičnou omáčkou a bylinkami. Drůbeží maso ocení všichni, ale zejména děti
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si šťavnaté kuřecí řízky s hořčičnou omáčkou a bylinkami.
- 1 kg kuřecích řízků
- 1 a 1/2 lžičky mleté papriky
- 2 lžičky sušeného granulovaného česneku
- 1 lžička oregana
- 1 a 1/2 lžičky soli
- černý mletý pepř
- olivový olej
- Omáčka:
- 1-2 stroužky česneku
- 2 lžíce petrželky nebo kopru
- 2 lžičky hořčice
- 4 lžičky worchestrerské omáčky
- 2 lžičky medu
- 40 g máslo
- 80 ml vody
- 200 ml smetany na vaření
- podle potřeby sůl
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík.
Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?
Kuře - to je klasika. A zejména pečené, jako je to v tomto receptu.
Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.
Postup:
Kuřecí řízky očistíme, překrojíme na polovinu a pomocí papírové utěrky je zbavíme přebytečné vody.
V míse smícháme mletou papriku, česnek, oregano, sůl, pepř, olivový olej a vytvoříme marinádu, do které namočíme kuřecí prsa. Maso následně zakryjeme a necháme v marinádě alespoň 30 minut.
V jiné míse smícháme hořčici, worchestrovou omáčku a med a zatím odložíme.
Do hlubší pánve dáme rozehřát olej, na kterém opečeme kuřecí řízky. Maso opékáme z jedné strany přibližně 6 až 7 minut, z druhé 5 až 6 minut na středním ohni. Když je hotovo, vytáhneme ho a zatím odložíme stranou.
Do výpeku, který nám zbyl z masa, dáme máslo, následně přidáme nadrobno nakrájený česnek a opékáme přibližně 40 vteřin. Potom přidáme vodu, snížíme teplotu a vaříme 1 až 2 minuty.
Pak přidáme směs hořčice, worchestrové omáčky a medu, kterou jsme si už připravili.
Do pánve nalijeme smetanu na vaření a vaříme 2 až 3 minuty. Pokud je to nutné, přidáme ještě sůl a trochu vody. Promícháme a teplotu snížíme na minimum.
Maso vrátíme do pánve s omáčkou a povaříme ještě 2 až 3 minuty. Nakonec ještě přidáme nadrobno nakrájenou petrželku nebo kopr a podáváme.
Tak, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.