Kuřecí játra s pórkem. Připravte si skvělý pokrm kombinující dvě výrazné a nezaměnitelné chutě

Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. Kombinace jater s výraznou chutí pórku je neopakovatelná a všichni strávníci ji ocení.

Ingredience
  • 600 g kuřecích jater( krůtích, nebo jiných jatýrek)
  • 70 g másla
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 4 středně velké cibule
  • 1/2 většího pórku
  • 4 sušená rajčata
  • 1 chilli paprika
  • sůl
  • pepř

Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu" těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí. Co naopak uchovávat umí, je spousta pro náš organismus cenných látek.

A pórek je zelenina s výraznou, štiplavou chutí a zeleno-bílou barvou. Zelená část obsahuje mnohem více vitamínů než bílá. Pěstuje se u nás, ale také je dovážen, například z Francie či Belgie. Pórek se skládá z několika křupavých vrstev a podporuje čištění moči, ledvin, cév, orgánů.

V kuchyni se těší pórek takové oblibě, že se vydávají i speciální kuchařky, kde je hlavní surovinou. Můžeme ho smažit, zapékat, plnit, dusit, nakrájet do polévky, rolád, slaných koláčů, masových směsí, salátů, pomazánek, bramborových či rýžových pokrmů. Oblíbená je pórková polévka.

Postup:
Polovinu másla rozpustíme na pánvi. Přidáme na půlkolečka pokrájenou cibuli. Mícháme, dokud cibule není měkká a pěkně zlatá. Pak přidáme orestovat k cibuli omytý pórek, pokrájený na tenké plátky. Cibuli i orestovaný pórek vyjmeme z pánve a odložíme do druhé nádoby.
Do pánve vhodíme druhou polovinu másla, počkáme až se rozpustí, přidáme omytá, osušená kuřecí játra, 5 - 8 minut restujeme, aby zvenčí zhnědla a uvnitř zůstala růžová. Játra podle chuti osolíme, opepříme, přidáme pokrájená sušená rajčátka, chilli papričku. Nakonec přilijeme vývar a necháme probublat. Do pánve přidáme zpět orestovanou zlatou cibulku s pórkem a opět přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a necháme pár minut vše ještě provařit.
Příloha: brambory, rýže

Játra jsou v naší kuchyni nejznámější v několika tradičních úpravách, zejména dušená, restovaná „na cibulce", v domácích i průmyslově vyráběných paštikách či obalená a osmažená jako řízek. Lahůdkou jsou játra telecí, krůtí a samozřejmě husí a kachní.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.